nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A hatodik Finnugor Világkongresszus Siófokon

Merja Hannus, a finn-orosz baráti társaság elnöke, a Nemzetközi Finnugor Népek Világkongresszusának Konzultációs bizottságának koordinátora bejelentette: a hatodik Finnugor Világkongresszust Magyarországon, Siófokon tartják.

Fejes László | 2011. február 17.
|  

A 2008-ban tartott V. Finnugor Világkongresszuson született meg a döntés, hogy a következő összejövetelnek Magyarország ad helyet. Az akkor kiszemelt helyszín Komárom volt, időközben azonban kiderült, hogy a város nem alkalmas nagy számú vendég fogadására, mivel nincs elegendő szállodai férőhely. Siófok azonban népszerű üdülőhely, ott nem kell ilyen problémával szembesülni.

A hír szerint a konzultációs bizottság legközelebb április 4. és 6. között fog összeülni Petrozavodszkban. Sajnos arról nincs szó a hírben, hogy  a kongresszus mikor lesz. Nem sikerült rábukkanni a Finnugor Népek Világkongresszusának honlapjára sem.

Forrás

VI Всемирный конгресс финно-угорских народов пройдет в венгерском городе Шиофок

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2011. február 19. 19:47

@Karuso: A finnugor nép mint kifejezés aligha hibáztatható, hiszen egyértelműen a finnugor nyelven beszélő nép rövidülése. Mivel genetikai, kulturális stb. alapon nem is lehetne egy nép finnugor, a kifejezés nem is okozhat komoly zavart: emellett beszélünk szláv, germán, újlatin, kelta stb. népekről is, pedig ott is csak nyelvrokonságról van szó.

Az más kérdés, hogy a kezdeti tisztázatlanság miatt, később a figyelmetlenség, meggondolatlanság következtében elkezdtünk finnugor kultúráról, irodalomról, zenéről stb. beszélni, és ez azt sugallta, hogy e népeket a nyelvük származásán kívül más is összeköti.

Személy szerint inkább azt nem értem, miért kell egyáltalán ilyen politikai szervezeteket létrehozni. Ezeket a népeket a nyelvükön kívül (melyet gyakran már nem is beszélnek) semmi nem köti össze: se helyzetük, se céljaik, se problémáik. Furcsának találom, hogy a marik érdekesek számunkra, a csuvasok nem, a szölkupokkal foglalkozunk, a ketekkel nem, csak azért mert az egyik nyelvrokonunk, a másik nem. De a kihaló nyelvek, kulturális értékek az emberiség veszteségei. Nem értem, miért kell válogatni, amikor védelmezni próbáljuk őket.

1 Karuso 2011. február 19. 18:47

Kár, hogy Finnugor Népek Világkongreszusának hívják (ha igaz). Mert ez csak a lovat adja a finnugorellenesek alá.

Információ
X