nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A finnugor nagykövetek vizsgálták a mari nyelv helyzetét

Vajon titokban látogattak a nagykövetek Mariföldre, hogy semmit nem tudunk róla? Mintha a kiszivárgott nyomokat is el akarnák tüntetni... És hogyan csalogatják a marikat operába?

Fejes László | 2011. október 10.
|  

Szeptember 27-én és 28-án a Magyar, a Finn és az Észt Köztársaság moszkvai nagykövetei, Íjgyártó István, Matti Anttonen és Simmu Tiik a Marij Elbe látogatott.

A látogatás a Hegyi Mari Járásban, Jelaszi településen kezdődött, ahol a vendégek megtekintették egy mari esküvő színpadra állított változatát. Ezt követően Feofil Morozkin gazdálkodóval találkoztak, majd élő adásban vettek részt a hegyi mariul sugárzó Akparsz rádió stúdiójában. (Azt sajnos nem tudjuk, hogy a hegyi mariul feltehetően nem tudó vendégek mihez kezdtek ott. Cserébe eláruljuk, hogy Akparsz hegyi mari nemzeti hős, neve a tatár ak barsz ’fehér (hó)párduc’ szókapcsolatból ered. Az elnevezés a tatároknál is népszerű, ma bank, légitársaság, sör és hokicsapat is viseli ezt a nevet, sőt, az orosz haditengerészet egyik tengeralattjárója is. Fehér párduc szerepel Tatarsztan címerében is.) Este a Kilemari járás Aleskino nevű falujába, a Razdolje turisztikai központba látogattak.

A látogatás második napján a Marij El vezetésével tartottak találkozót, majd sajtótájékoztatót. A vendégek találkoztak a mari értelmiség képviselőivel, és megnézték az Akpatör című nemzeti operát. (A főhős neve is tatár szókapcsolat: ak batir ’fehér hős’.)

A hír érdekessége, hogy a látogatásról (vagy annak esetleges elmaradásáról) sem az MTI nem számolt be, sem más nyomát nem találjuk a magyar nyelvű interneten. Sőt, az eseményről beszámoló forrásunk is eltűnt, bár a Google lelkiismeretesen őrzi nyomát. A finn és az észt médiában sem találtunk beszámolót az eseményről, így azt sem tudjuk, hogy miképpen vizsgálták a mari nyelv helyzetét. Vigasztalásként tekintsük meg azt a rövid reklámfilmet, amellyel a Mari Állami Opera és Balett reklámozza az Akpatör előadását.

Forrás

Послы Венгрии, Финляндии и Эстонии в РФ проинспектируют состояние марийского языка и культуры в Марий Эл

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X