nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A mintanép

Vége azoknak az időknek, amikor szánakozva nézhettünk végig lesajnált nyelvrokonainkon. A vezető német hetilap az észteket helyezi példaképül Európa elé.

Fejes László | 2011. október 11.
|  

A legolvasottabb német heti magazin, a Der Spiegel szerint az észtek a krízis sújtotta Európa mintanépe. Szinte semmilyen adósságuk nincs, megtakarítanak, és mindezek ellenére továbbra is érdeklődnek Európa iránt. „Egy teljesen behálózott digitális köztársaságban élnek, és még azt is kitalálták, hogyan telefonálhatnak ingyen külföldre” – írja a Skype-ra utalva a német hetilap.

A cikk bemutattja Lukasz Nakoszmatis görög virágkereskedőt, aki hazájában az adósok miatt komoly üzleti válságba került. Amikor a hullámok összecsaptak a feje felett, Tallinnba repült, a városközpontban nyitott egy kis éttermet, és most fokozatosan rendezni tudja tartozásait.

A spanyol Neftali Peral szavai szerint Észtországot az teszi különlegessé, hogy itt „sok kis dolog” van. Mint elmondja, cégét sikerült fél nap alatt megalapítania, és nagyrészt az interneten keresztül.

Megszólal Juhan Parts gazdasági és kommunikációs miniszter, aki a hetilap jellemzése szerint „erős, sportos, szőke, fáradt, és titokban ásítozik”. (Mint kiderült, azokban a napokban született a negyedik gyereke.) Parts nem kívánta sem Görögország, sem Németország gazdaságpolitikáját értékelni, de azt megjegyezte, hogy Észtország annak ellenére betölti szerepét Görögország megmentési programjában, hogy az észtek átlagkeresete a görögöké alatt van.

„Ez sok észt szájízét megkeseríti” – mondta Parts. A Der Spiegel azzal zárja cikkét, hogy egész Európába el kell vinni az üzenetet, hogy létezik ez az apró, de annál okosabb ország.

A Rénhíreken ne múljon...

Forrás

Saksa loetavaim ajakiri: eestlased on Euroopa näidisrahvas

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 JL 2011. október 11. 17:52

Mind igaz, Észtország apró de okos. Másrészt igaz az is, hogy a sikertörténetben nem mindenki vett részt – a "Második Észtország" ("Teine Eesti", a "vesztesek társadalma") már egy fogalom. Akik nem alapítanak sikeres cégeket, kivándorolnak olyan országokba, ahol az állam még engedhet magának egy sűrűbb "biztonsági hálót". Finnországban több mint 50 000 észt él, egy friss kutatás szerint 45 százalékuk nem akar visszatérni soha. "Én egyszerűen pedagógusnak tanultam", mondja az "Eesti Päevaleht" erről szóló cikkében (www.epl.ee/news/eesti/taismahus-ligi-pooled-soome-kolinud-eestlastes) egy finnországi öregekotthonában dolgozó nő, "de azzal nem lehet Észtországban két gyereket fenntartani. Csak fizessenek nekem Észtországban annyit, hogy tudok abból lakást bérelni, kaját venni és olykor moziba menni a gyerekekkel, és rögtön hazatérek."

Információ
X