nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diplomáciai botrány egy sör miatt

Jobb vigyázni a sörösüveggel! Nem csak akkor veszélyes, ha eltörik, hanem akkor is, ha politizálni kezdenek vele!

Rénhírek | 2013. augusztus 13.
|  

Nemrégiben írtunk arról, hogy Finnországban a sör segítségével terjesztik a történelmi és kulturális ismereteket. Ennek kapcsán rendszeres olvasónk a Facebookon hívta fel a figyelmünket arra, hogy a sörök ilyen felhasználása Finnországban már hagyomány – mi több, az ország e szokása miatt már diplomáciai botrányba is keveredett. A történettel a közelmúltban a Helsingin Sanomat is foglalkozott.

A Tampere Pyynikki [pűnikki] városrészében működő sörgyár legnépszerűbb terméke az Amiraali (Admirális) sör volt. A sör címkéjét a történelem jelentős admirálisainak arcképei díszítették. Az ügy azonban a finn fogyasztókon kívül nem érdekelt senkit, amíg aztán 1984-ben egy japán parlamenti képviselő el nem látogatott Finnországba, és fel nem fedezte az egyik címkén Tógó Heihacsíró tengernagyot, az  orosz-japán háború hősét, aki 1905-ben olyan csapást mért az orosz flottára, hogy Oroszország jó időre megszűnt tengeri nagyhatalom lenni. Szatót majd szétvetette a nemzeti büszkeség: a japán hőst még a távoli Finnországban is ismerik! Felfedezéséről még Nakanosze Jaszuhiro miniszterelnöknek is beszámolt. Megszületett a döntés: Finnországot feltétlenül meg kell hívni a Tógó tiszteletére rendezett következő ünnepségre, és az ünnep fényét ezer üveg, az admirális képével díszített sörrel kell ünnepelni. Pauli Opas tokiói finn nagykövet meg is kapta a meghívást, melyet minden további nélkül el is fogadott.

Ekkor váratlan fordulat történt. A szovjet nagykövetség arról tájékoztatta a külügyminisztériumot, hogy Tógó a japán militarizmus képviselője, „szovjetellenes figura”, és a Szovjetunió barátságtalan lépésnek tekintené, ha a finn nagykövet részt venne a tiszteletére rendezett ünnepségen. A külügyminisztérium nem nagyon lepődött meg, hiszen hozzá voltak szokva, hogy a szovjet diplomaták mindenhol szovjetellenességet fedeztek fel, legyen szó újságcikkről, rádió- vagy tévéadásról, színházi előadásról. A sör sem számított új témának: 1968-ban a Karjala sör harcias címkéje ellen tiltakoztak. (A címkén Karjala történelmi címere látható.)

Karjala-sör
Karjala-sör
(Forrás: Wikimedia Commons)

Közben arról is hír érkezett, hogy Moszkva jegyzéket küldött japánnak, melyben a tervezett ünnepséget egy barátságos szomszédos állam ellen tett ellenséges lépésként értékelik. A tokiói nagykövet azonban arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy az ünnepséget minden évben megtartják a tengernagy szülőhelyén, és az adott év ünnepségét csupán az teszi különlegessé, hogy az admirális halálának 50. évfordulóján tartják. Ennek alkalmából az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország flottájából is érkeznek hajók a helyszínre.

A konfliktust végül kompromisszummal oldották fel: a nagykövet helyett helyettese, Benjamin Bassin vett részt. Beszédében hangsúlyozta, hogy az orosz-japán háború világtörténelmi jelentőségű, hiszen  a forradalom szélére sodorta Oroszországot, és végső soron ennek köszönhető mind a Szovjetunió megszületése, mind Finnország függetlensége. A minisztérium Moszkvának úgy magyarázta az esetet, hogy a japán miniszterelnök meghívását nem utasíthatták vissza azután, hogy a nagykövet elfogadta. Amennyiben a minisztérium hamarabb tudott volna a dologról, természetesen nem fogadták volna el. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ünnepség nem politikai természetű volt.

Az ügy mégsem ért véget: a pyynikki sörgyár „politikailag naiv” képviselője Japánba utazott, hogy az Amiraali-sör forgalmazásáról tárgyaljon. Ennek kapcsán meghívták a Tógó-társaságba is, amelyről az eseményen jelen levő kereskedelmi attasé szerint kiderült, hogy valóban szélsőségesen nacionalista és szovjetellenes. Ettől kezdve a finn nagykövetség igyekezett magát távol tartani a Tógó-sör ügyétől.

A kilencvenes évek elején az Amiraali-sör gyártását Finnországban beszüntették, de egy kis japán sörfőzdében a mai napig gyártják – engedély nélkül. A sör címkéjén csak Tógó admirális jelenik meg, külsőségeiben a sör a finn eredeti tökéletes mása: finnül szerepel rajta az a felirat is, hogy 100%-ban „hazai” árpamalátából és bajor komlóból készül.

A külsőségek az eredetit idézik
A külsőségek az eredetit idézik
(Forrás: Iltalehti)

Bár a sört nem gyártják, a gyártási jogok továbbra is a finn Sinebrychoff társaság tulajdonában vannak. A cég jogai érvényesítéséért nem lép fel, mivel a gyártás kis volumenű, és a finnek szerint az Amiraali-sör iránti rajongás szimpatikus. A konfliktus elültét jelzi, hogy ma már a tokiói finn nagykövetség is rendeli, és a vendégeket ezzel kínálják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X