nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bezárták a Facebook „legnagyobb finnugor csoportját”

Világ finnugorjai, egyesüljetek!, avagy miért zavarja Zuckerberget, ha a nyelvrokonok barátkoznak?

Fejes László | 2011. október 19.
|  

Rein Sikk észt újságíró eredeti célja az volt, hogy mind a 25 millió finnugort egy Facebook-csoportba gyűjtse össze. A csoport azonban megszűnt, egyszer csak eltűnt, mintha sosem lett volna. Sikk több levelet is elküldött a Facebook adminisztrátorainak, választ azonban nem kapott. Sikk barátai szerint a csoportot azzal vádolhatták meg, hogy nacionalista, rasszista és hasonló ideológiákat terjeszt, ezért szüntették meg – ez azonban csak találgatás. A csoport mindenesetre kb. 3700 felhasználóig jutott.

Sikk szerint most a Finno-Ugric world; Soome-ugri maailm; Финно-угорский мир (Finnugor világ angolul, észtül és oroszul – hogy miért, senki ne tőlünk kérdezze) a legnagyobb facebookos finnugor csoport, az Oroszországban népszerű Vkontaktyén (Kapcsolatbanon) pedig a Финно-угры (Finnugorok), cikkünk írásakor kerek 3333 taggal. A Vkontaktyén az egyes finnugor népek legnépesebb csoportjai a következők:

Коми-пермяки Коми-пермяцкий язык Кудымкар Коми-пермяцкий округ (Komi-permjákok, komi-permják nyelv, Kudimkar, Komi-permják körzet, 16686 tag)

ЧЫЛА ЭЛЛАСЕ МАРИЙ-ВЛАК, УШНЫЗА!!! - Марийцы всех стран, объединяйтесь!!! (Világ marijai, egyesüljetek!, 14515 tag)

Удмуртлык (Udmurtság, 5402 tag)

ВЕПССКИЙ КРАЙ (Vepsze vidék, 3652 tag)

"VELIKÖJ KOMI KOTYR aka ВЕЛИКИЙ КОМИ НАРОД aka THE GREAT KOMI NATION" (Nagy Komi Nemzet, 2895 tag)

Эрзяне (Erzian) объединяемся! Эрзят, вейсэ виевтяно! (Erzák, egyesüljünk!,  1686 tag)

-Inkeri- Российские финны ВК (Inkeri – oroszországi finnek, 1517 tag)

MOKŞET (Moksák, 916 tag)

Látható, hogy a csoportok tagjainak számaránya köszönő viszonyban sincs a népek nagyságának számarányaival – a komi-permjákok esetében ezt még magyarázhatja a választott fotó, de a többi esetben nincs ilyen nyilvánvalónak tűnő ok.

A Vkontaktyén vannak magyar, finn, és észt csoportok is, ám állítólag ezek elsősorban nem a nevezett népek tagjait, hanem oroszországi rajongóikat tömörítik.

Forrás

Крупнейшую финно-угорскую группу в Facebook закрыли по подозрению в пропаганде национализма

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2011. október 20. 18:52

Köztudomásúlag a FB szerencsétlenül változtatgat mindenen, és nemrégiben a csoportok (groups) java nagytakarítás áldozata lett. Ez egy elavult funkció volt, bárki létrehozhatott ilyet, és a megújulás feltétele volt, hogy az adott csoport aktív legyen. Amelyik csoportban már rég nem publikált senki, nem töltöttek föl képeket stb., annál nem jelent meg az „upgrade" gomb, amit az adminisztrátornak kellett megnyomnia (avagy épp az adminisztrátor feledkezett meg régesrég a csoportról), így egy-két hónapja ezek mind nyomtalanul eltűntek.

Szóval nem kell minden mögött a cionista háttérhatalmat sejteni. :)

Információ
X