nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Udmurt diákrádió

Az udmurtok új nemzedéke megragadja a technika lehetőségeit, hogy anyanyelvét minél szélesebb körben használhassa. Elindult az első rádió, mely kizárólag udmurt nyelvű műsorokat sugároz. Az adó semmilyen állami támogatást nem kap: igaz, csak az egyetem területén hallgatható.

Fejes László | 2011. július 21.
|  

A rádió megalapítását az Udmurt Állami Egyetem kávézójában határozta el néhány fiatal. Az egyetemnek már volt orosz nyelven sugárzó rádiója, innen jött az ötlet, hogy udmurt nyelvű diákrádiót szerkesszenek. Stúdióként az egyik diák lakása szolgált, ide hívták meg a beszélgetős műsorok vendégeit. A kezdeti nehézségek és ügyetlenkedések után már gördülékenyen folyt a műsorok gyártása.

A híreken és a stúdióbeszélgetéseken kívül a rádió költészeti műsorokat és zenét sugároz. Tematikájuk a fiatalok igényei szerint alakul: az ő helyzetükkel, problémáikkal, illetve divattal, könnyűzenével foglalkoznak. A zenei választékukban elsősorban mai udmurt számok szerpelnek, de sugározzák más finnugor népek zenéit is.

A rádió sikerét mutatja, hogy rengeteg levelet kaptak. A köszönetnyilvánítások mellett sok kritikát is kaptak, de ennek is örülnek, mert ez is azt mutatja, hogy munkájuk érdekli a hallgatókat. Összességében azonban a fogadtatás kedvezőbb volt, mint amire számítottak.

A legnagyobb problémájuk, hogy nincsenek professzionális berendezéseik. A riportokat egyszerű diktafonnal rögzítik, és ez a hangminőség rovására megy. A rádió keddenként sugároz az Udmurt Állami Egyetem belső hálózatán: a nyári szünet alatt a sugárzás is szünetel. Nem kell azonban Izsevszkbe utaznunk, hogy az adásba belehallgassunk: a Kapcsolatbanon meghallgathatjuk a műsorokat (regisztráció szükséges).

Forrás

Надежда Николаева: «UdmurtFM – еще один шаг в популяризации родного языка»

Műsorok (Kapcsolatban-regisztráció szükséges)

UdmurtFM a Facebookon

Az Udmurt Állami Televízió beszámolója a rádióról

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X