nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Wilders diadala, a multikulturális Hollandia alkonya

Csaknem teljes diadalt aratott csütörtökön az amszterdami bíróságon Geert Wilders: a jobboldali populista Szabadságpárt (PVV) elnökét minden vádpontban fölmentették, népszerűsége tovább szárnyal.

MTI | 2011. június 24.
|  

A bíró szerint bár Wilders Hitler Mein Kampfjával vetette össze a Koránt, az iszlámot pedig terroristaképző fasiszta ideológiának nevezte, ám ezzel nem szította a muzulmánok elleni gyűlöletet. Az igazságszolgáltatástól kapott igazolás birtokában a lobogó szőke sörényű politikus az eddiginél is hangosabban követelheti a Korán, a burka és más iszlám jelképek betiltását. A keresztény-zsidó kultúra önjelölt védelmezője az eddiginél is keményebben rohanhat ki „Európa iszlamizálása” ellen, s követelheti az iszlám országokból érkező bevándorlás leállítását – állapította meg csütörtöki elemzésében a dpa német hírügynökség.

Wilders fölmentése ugyanis teljesen egybevág azzal a politikával, amelyet nem sokkal az ítélet elhangzása előtt hirdetett meg a holland kormány a külföldiek beilleszkedésével kapcsolatban. Eszerint a migránsokat – különösen az idegen vallási és kultúrkörökből érkezetteket – a jövőben arra kötelezik, hogy állami segítség nélkül integrálódjanak a társadalomba. Az e célt szolgáló tanfolyamokon való részvételt saját zsebből kell fizetniük. Aki megbukik a kurzust záró vizsgán, attól megvonják a tartózkodási engedélyt.

Mindezt a kormány integrációs irányelvei tartalmazzák, amelyeket Piet Hein Donner belügyminiszter terjesztett elő a múlt héten. Ez nem kevesebbet jelent, mint végleges szembefordulást a multikulturális társadalom Hollandia által éveken át követett eszméjétől. „Gondoskodni kell arról, hogy a jó öreg Hollandia felismerhető maradjon, egyúttal pedig olyan Hollandia legyen, amelyet át akarunk adni gyermekeinknek és unokáinknak” – fogalmazott Donner.

Az integrációs politikában végrehajtott irányváltást történelmi hibának minősíti a szociáldemokrata ellenzék vezetője. Job Cohen szerint meg fogja bosszulni magát, ha a kormány „illeszkedjetek be, vagy tűnjetek el” mottóval magukra hagyja a bevándorlókat. „Néhány éven belül meg fogjuk kapni ezért a számlát” – vélekedett Cohen.

A kormány viszont azzal érvel, hogy az országra főleg akkor vár zűrzavaros jövő, ha nem tétlenül nézi a jelenlegi állapotokat. Véget kell vetni annak, hogy külföldi családok gyermekei „elsősorban szüleik hazájának kultúráját szívják magukba” A bevándorlók áradatát pedig mindenképpen „kordában kell tartani”.

Ez csaknem úgy hangzik már, mint az a választási program, amelynek révén Wilders pártja a tavalyi választásokon a harmadik legerősebb frakcióval került be a parlamentbe. A PVV populistái nélkül szinte tehetetlen a kormány: az úgynevezett „tűrési megállapodás” alapján Wildersék biztosítják a törvényhozásban a többséget a jobboldali liberálisokból és kereszténydemokratákból álló kisebbségi kormány számára.

A lakosság körében a kabinet – amelyet amúgy éles bírálatok érnek a szigorú takarékossági intézkedések miatt – széles körű egyetértésre talál az integrációs politikában végrehajtott fordulattal. A hollandok mintegy háromnegyede támogatja az új irányvonalat. Még a szociáldemokraták és a Zöldek szavazótáborában is meghaladja az 50 százalékot a támogatók aránya. A burka betiltását pedig – amely Franciaországban már törvényerőre emelkedett – a hollandok 83 százaléka helyeselné.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X