nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Walesiül ébredt fel

Amikor agyvérzése után feleszmélt, anyanyelvén, angolul már nem tudott beszélni egy beteg – ám walesiül igen.

nyest.hu | 2013. január 9.
|  

A nyolcvanegy éves Alun Morgan a közelmúltban agyvérzést szenvedett. Három héten át nem volt eszméleténél, és amikor felébredt, nem tudott többé angolul. Ez annyira nem meglepő, hiszen az agyvérzés agyi sérülésekkel jár, és gyakran előfordul, hogy a beteg agyának a nyelvért, beszédért felelős részei is károsodnak. Az agyi sérülésekből következő beszédzavarokat nevezik afáziának. Morgan esetében az a különös, hogy folyékonyan tud beszélni egy olyan nyelven, amelyen eddig nem tudott – walesiül.

Bár az eset rendkívül szokatlan, csodáról nem beszélhetünk, a történtekre van magyarázat. Morgan tíz éves koráig Walesben élt. Bár maga sosem használta a nyelvet, folyamatosan walesiül beszélők vették körül. Morgan elég jól érthette a nyelvet, ám mivel évtizedeken át nem használta passzíven sem a tudását, valahol „elsüllyedt” az agyában. A sérülés következtében viszont walesi ismeretei előkerültek, angol nyelvtudása azonban elérhetetlenné vált. Fokozatosan visszatért angol nyelvtudása is, de az általa használt angol szavak jelentését néha kénytelen egy walesi szótár segítségével ellenőrizni.

Az ilyen eseteket nem szabad összekeverni azokkal, amikor a beteg továbbra is ugyanazt a nyelvet beszéli, de „idegen akcentussal”. Az ilyen esetekhez ugyanis nincs köze az idegen nyelvnek, az agyi sérülés következtében beálló kiejtésbeli változást csak a kívülállók érzékelik az akcentusos beszédhez hasonlónak.

Forrás

Englishman wakes up from stroke speaking fluent Welsh (videóval)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X