nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mit csinál a siketek hallókérge?

A siketen született emberek agyában az egyébként hallással foglalkozó terület a tapintás és a látás segítésére áll át, ami újabb bizonyítéka az emberi agy képlékenységének – állapították meg az Oregoni Egyetem kutatói.

MTI | 2012. július 13.
|  

A The Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a siketek agyában az úgynevezett elsődleges hallókéreg nagyobb arányban vesz részt az érintési és vizuális ingerek feldolgozásában, mint az ép hallású embereknél.

„A kutatás azt mutatja, hogy az agy milyen drámai módon képes újrahuzalozni magát” – írta közleményében James Battey, az Egyesült államok siketséggel és más kommunikációs zavarokkal foglalkozó intézetének munkatársa. A kutató úgy véli, hogy az eredmény nagy érdeklődésre tarthat számot az agy multiszenzoros feldolgozási folyamatait tanulmányozó szakemberek körében is.

A vizsgálatban részt vevő személyek funkcionális mágneses rezonanciás berendezésben (fMRI) feküdtek, ahol agyi aktivitásukat – elsősorban a hangérzetek agyi központjának számító Heschl-tekervényben jelentkező aktivitást – követték nyomon a kutatók. A kísérlet közben a tapintási ingert hangtalan levegőfuvallatokkal váltották ki az arc pontosan behatárolt részein, a látási ingert pedig száloptikás kábelen érkező fényimpulzusok jelentették.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a siketek agyának ez a területe sokkal inkább a tapintási érzetekre összpontosít, és csak másodsorban a látási ingerekre – idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X