nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Migrénroham okozta a francia akcentust

Egy súlyos migrénrohamot követően francia akcentussal ébredt egy angol nő, aki új akcentusát fogyatékosságnak éli meg.

MTI/APA/AFP | 2010. szeptember 16.
|  

A 49 éves Kay Russel a Gloucester Echo nevű helyi lapnak elmondta, januári rohama óta szenved az úgynevezett idegen akcentus szindrómában.

Kifejtette: nem próbál meg akcentussal beszélni, ez számára egy „fogyatékosság”. A roham óta Angliában franciának vagy kelet-európainak hiszik.

A nagyon ritka szindróma esetében tulajdonképpen egy beszédzavarról van szó. A kutatók arra jöttek rá, hogy az állapotot, a beszédközpont károsodását az agyban lévő apró sérülések idézik elő. Ilyenkor megváltozik a kiejtett mássalhangzók hossza, a hangzók zengése, és megváltoznak a különböző hangzók kiejtésére vonatkozó képességek is. Ezt a beszéd hallgatói külföldi akcentushoz hasonlítják.

A tudósok azt is megállapították, hogy a brit páciensek legtöbbje francia, skót vagy holland, a japánok pedig koreai akcentussal kezdenek beszélni. A váratlanul jelentkező akcentus többnyire nincs összefüggésben azzal, milyen idegen nyelven beszél eredetileg a páciens. A megfigyelések szerint a betegek idővel leszoknak az idegen akcentusról, amint az agy egészséges része átveszi a sérült agyterületek által korábban ellátott funkciót.

A szindrómát először a negyvenes években írták le, hatásos kezelési mód egyelőre nincs a betegségre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X