nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az akcentus akár betegség is lehet

Létezik egy ritka betegség, az idegen akcentus szindróma, amely bizonyos fejsérülések esetében megváltoztathatja a beteg kiejtését.

nyest.hu | 2010. június 15.
|  

A tudósok szerint bárkivel megtörténhet, hogy egy fejsérülés után a saját anyanyelvét valamilyen ismeretlen akcentussal kezdi el beszélni. Volt már példa rá, hogy fejsérülése után egy norvég nő német akcentussal kezdett el beszélni, egy amerikai nő pedig egy csontkovácsnál tett látogatás után orosz akcentust vett fel. A ritka rendellenesség neve idegen akcentus szindróma, amiről a Deutsche Welle egyik beszámolójában olvashatunk.

A rendellenesség orvosi magyarázata, hogy valójában nem is akcentussal kezdünk el ilyenkor beszélni, hanem csupán – mivel a fejsérülés miatt a hangképzésért felelős agyrész károsul – valamilyen szisztematikus változás következik be egyes hangok kiejtésénél. Ezt érzékeli a környezetünk idegen akcentusként.

Az idegen akcentus szindróma orvosi szempontból a beszédképzési zavar, a motoros afázia egy speciális esete, amelyben a beszédképzési zavart a beteg és a környezete is akcentusként éli meg. A rendellenességet 1907 óta ismerik, de az elmúlt négy évben legalább öt esetről számolt be a nemzetközi egészségügyi média.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X