nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vukovár nagyvonalú

Nem sikerült átvennie az önkormányzat vezetését a szerb feliratok ellen küzdő jobboldalnak.

MTI | 2013. június 3.
|  

Zágrábban a független Milan Bandić polgármester nyert a kormányzó szociáldemokrata párt (SDP) és szövetségeseinek jelöltjével szemben; Rijekában, Splitben és Eszéken viszont az SDP és partnerei polgármester-jelöltjei győztek a horvátországi helyhatósági választások vasárnap rendezett második fordulójában. A még nem hivatalos eredmények szerint Zágrábban a most független jelöltként induló Bandić a szavazatok több mint 65 százalékát kapta. Ellenfele korábbi pártja, az SDP és partnerei jelöltje, Rajko Ostojić volt, aki valamivel több mint 32 százalékos eredményt ért el. Rijekában szintén az eddigi polgármester, a szociáldemokrata Vojko Obersnel marad a város első embere: ő 67,67 százalékot szerzett. Riválisa a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és koalíciós társai jelöltje, Hrvoje Burić volt, aki a voksok 30 százalékát kapta.

Eszék polgármesteri posztját a jobboldali szlavóniai-baranyai regionális párt (HDSSB) színeiben politizáló Krešimir Bubalo elveszítette az SDP és társai támogatásával induló Ivan Vrkić ellenében. Vrkić a voksok 52,8 százalékát gyűjtötte be, Bubalo 45,1 százalékot kapott. A közép-dalmáciai Splitben a szociáldemokraták vezette koalíció jelöltje, Ivo Baldasar 49,08 százalékos eredménnyel győzött Vjekoslav Ivanisevic, a HDZ és partnerei jelöltjével szemben, aki a szavazatok 48,18 százalékát szerezte meg. Zeljko Kerum eddigi polgármester már az első körben vesztett. Elemzők szerint az eszéki, valamint a spliti győzelem jelentősen kompenzálja a kormányzó szociáldemokrata-néppárti (HNS) szövetséget a Zágrábban elszenvedett vereségért.

A nagyvárosok mellett kiemelt figyelmet kapott a választásokon Vukovár is. A háborúban hatalmas veszteségeket szenvedett Duna-parti kisvárosban a jobboldal a szerb nyelvű cirill betűs feliratok elhelyezését ellenző veteránok támogatásával a szociáldemokrata polgármester leváltásáért küzdött. A baloldali Zeljko Sabo azonban a szavazatok 53,9 százalékának birtokában újabb négyéves mandátumot szerzett Ivan Penava jobboldali jelölttel szemben, aki 45,22 százalékos eredményt ért el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X