nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb csatározások Vukováron

Az alkotmánybíróság egyéves határidőt adott a városvezetésnek arra, hogy megoldja a kétnyelvű táblák kérdését.

MTI | 2015. augusztus 21.
|  

Nem lesznek kétnyelvű táblák Vukováron, erről döntött a városi tanács hétfőn, olyan alapokmányt elfogadva, amely nem teszi kötelezővé a kétnyelvű, vagyis a latin és cirill feliratú táblák használatát a városban – közölte a horvát közszolgálati rádió (HRT). A többségben lévő jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) tagjai azt a módosító javaslatot támogatták, amelyet Ivan Peneva HDZ-s polgármester nyújtott be, és amely a városi ellenzék – a szociáldemokraták (SDP) és néppárti (HNS) képviselők – szerint nincs összhangban a törvénnyel, kevesebb jogot biztosít a szerbeknek, mint amennyit az alkotmány előír. A polgármester ezzel szemben a sajtónak úgy nyilatkozott: a város az új alapokmánnyal „egy lépést tett a jó irányba”, és olyan lehetőségeket biztosít a kisebbségeknek, amelyekhez eddig nem volt törvényes joguk.

A tanácsülés rövid időn belül a szócsaták helyszínévé vált, amelyről egyes ellenzéki képviselők önszántukból távoztak, másokat eltávolítottak. A huszonegy tagú városi tanács tizenegy tagja szavazott amellett, hogy ne legyen kötelező a kisebbségi nyelvhasználat.

Az alapokmány módosításával az alkotmánybíróság döntését kellett volna végrehajtania a vukovári városi tanácsnak, amely egyéves határidőt adott a városvezetésnek arra, hogy megoldja a kétnyelvű táblák kérdését. A kormányt pedig arra kötelezte, hogy egy éven belül kezdje meg a nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatáról szóló törvény módosítását, amely tartalmazná azokat a jogi intézkedéseket is, amelyek akkor lépnek életbe, ha egy helyi önkormányzat megsérti vagy figyelmen kívül hagyja a kisebbségi nyelvhasználatról szóló jogszabályokat.

A horvát kormány ezért még júniusban sürgősségi eljárásban elfogadott két törvénymódosítási javaslatot a helyi és regionális önkormányzatokról, valamint a kisebbségi nyelvhasználatról. A módosítás jogi következményeket irányoz elő az önkormányzatokkal szemben, ha figyelmen kívül hagyják a kisebbségi törvényt. A törvény vonatkozó módosítása alapján – miután elfogadja a parlament – feloszlathatóak lesznek azok a helyi önkormányzati képviselő-testületek, amelyek nem hozzák összhangba alapszabályaikat a kisebbségi törvénnyel.

Horvátországban az alkotmány előírja, hogy kétnyelvű táblákat kell elhelyezni azokon a településeken, ahol a lakosság legalább harmada egy másik nemzetiségi csoporthoz tartozik. A kelet-horvátországi Vukováron az ott élők több mint harmada szerb nemzetiségű. A helyi horvátok többsége azonban ellenzi a szerb feliratokat, arra hivatkozva, hogy a 1991-95-ös horvát-szerb háború elején a szerb csapatok teljesen lerombolták a várost.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X