nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A horvátok ellenzik a cirill feliratokat Vukováron

A válaszadók 76 százaléka támogatná a 2011-es népszámlálás vukovári adatainak felülvizsgálatát: gyanúsnak tartja, hogy a szerb kisebbség aránya meghaladja a lakosság egyharmadát.

MTI | 2013. április 11.
|  

Egy felmérés szerint a horvátok 71 százaléka ellenzi a vukovári cirill betűs szerb feliratok elhelyezését – közölte szerdai kiadásában a Večernji List című horvát napilap. A Prizma CPI zágrábi közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint a megkérdezettek 71 százaléka határozottan elutasítja a cirill írásmód hivatalos bevezetését Vukováron. A válaszadók csupán 16 százaléka támogatná azt, 9 százalék bizonytalan a választ illetően, 4 százalékot pedig nem érdekel a téma. Még többen, a válaszadók 76 százaléka támogatná a 2011-es népszámlálás vukovári adatainak felülvizsgálatát, vagyis „gyanúsnak” tartja, hogy a kelet-horvátországi városban a szerb kisebbség aránya meghaladja a lakosság egyharmadát.

A reprezentatív felmérés közel 1000 ember telefonos megkérdezésével készült. Az egyéb aktuálpolitikai és társadalmi témát is érintő kutatás során a válaszadók 95 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a felvetett témák érdeklik, azokról 85 százaléknak kialakult véleménye van.

A vukovári cirill betűs szerb feliratok kérdése azóta foglalkoztatja fokozottan a horvát közvéleményt, hogy decemberben – a 2011-es népszámlálási adatok közzététele után – a balközép horvát kormány bejelentette, a kelet-horvátországi városban és nagyjából húsz másik szlavóniai és dalmáciai településen bevezetik a kétnyelvűséget, vagyis a horvát mellett cirill betűs szerb nyelvű táblákat helyeznek el a közterületeken és az állami hivatalokon. A horvát alkotmány kétnyelvűséget ír elő azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 33 százalékot. Vukováron a népszámlálás hivatalos eredménye szerint közel 28 ezer ember lakik, közülük 57 százalék vallotta magát horvátnak, 35 százalék szerbnek, 1,6 százalék ruszinnak és 1,25 százalék magyarnak.

Az intézkedés bevezetését hevesen ellenzi egy veteránokat, hadiárvákat, vukovári horvát áldozatok hozzátartozóit tömörítő csoport, amely februárban Vukováron, múlt vasárnap pedig Zágrábban szervezett nagyszabású tüntetést. A kelet-horvátországi demonstráción becslések szerint 20 ezres tömeg gyűlt össze, míg a fővárosban legkevesebb 15 ezren, több forrás szerint 20-25 ezren tüntettek.

Az Európai Unióhoz július 1-jén csatlakozó állam kormánya ragaszkodik az európai normák, vagyis a törvény betartásához, a jobboldali ellenzék pedig a tüntetők követeléseit támogatva moratóriumot szorgalmaz Vukovár esetében. Horvátországban Vukovár a horvát függetlenségért folytatott harc, a milosevici Jugoszláv Néphadsereggel (JNA) és a szerb szabadcsapatokkal szembeni fegyveres ellenállás jelképe. Megfigyelők szerint a téma taglalásakor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Horvátországban májusban helyhatósági, most vasárnap pedig európai parlamenti választásokat tartanak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X