nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Visszaállítják a 11 éves iskolarendszert Ukrajnában

Kilenc évvel ezelőtt vezették be Ukrajnában a 12 éves iskolarendszert, a most azonban visszatérnek a 11 osztályos szisztémához.

Edupress | 2010. július 14.
|  

Kilenc évvel ezelőtt vezették be Ukrajnában a 12 éves iskolarendszert, a most módosított oktatási törvénnyel azonban visszatérnek a 11 osztályos szisztémához - írja a dunatv.hu. A 12 évfolyamos rendszerrel formailag felzárkóztunk volna az európai gyakorlathoz – mondta el Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke. Megjegyezte: a magyar-ukrán ekvivalenciaszerződés értelmében az számít érettségiző diáknak, aki 12 éves oktatás után maturált.

A 11 évfolyamos rendszer támogatói szerint az előnyösebb a falusi diákok számára, akik nem akarnak 12 évet tanulni, Orosz Ildikó azonban a Duna Tv-nek elmondta: „a magyar-ukrán ekvivalenciaszerződés értelmében az számít érettségiző diáknak, aki 12 éves oktatás után letette az érettségi vizsgákat.” Így az új szabályozás gondot okozhat azon tanulók számára, akik külföldön akarják folytatni tanulmányaikat. A tankönyveket is át kell alakítani – utalt a nehézségekre Viszockij Edit, a csapi Széchenyi István Középiskola tanára.

A jogszabály szerint 11 évig kell tanulniuk a középiskola elvégzéséig a nebulóknak. A rendszerben négy évet elemi iskolában, öt évet általános iskolában, két évet pedig a középiskolában kell eltölteni. A régi és az új rendszer egy ideig párhuzamosan működik majd.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X