nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
2010: csak ukrán nyelvű felvételi lesz Ukrajnában

Ukrajnában a következő tanévtől csak államnyelven tehetnek emelt szintű érettségi és egyben egyetemi felvételi vizsgát a nemzetiségi iskolák végzősei, miután lejárt az oktatási minisztérium által engedélyezett kétéves türelmi időszak.

MTI | 2009. augusztus 13.
|  

Igor Likarcsuk, az ukrán országos érettségivizsga-központ igazgatója augusztus 12-én kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette: 2010-ben nem fordítják le a nemzetiségek nyelvére az emelt szintű érettségi vizsgafeladatokat, ahogy az 2008-ban és 2009-ben történt. Jövőre a nemzetiségi iskolák végzősei a vizsgán, ha igénylik, az egyes tantárgyak főbb szakkifejezéseit tartalmazó szótárat kaphatnak – idézte a tisztségviselőt a Novij Region hírügynökség.

A jelentés szerint az oktatási minisztérium mostanáig nem volt hajlandó hivatalosan közölni, hogy jövőre a nemzetiségi tannyelvű iskolák végzősei kizárólag ukrán nyelven tehetik az emelt szintű érettségi vizsgákat.

Ivan Vakarcsuk oktatási miniszter egy július végi sajtónyilatkozatában már utalt rá, hogy 2010-ben Ukrajna egész területén kizárólag államnyelven lehet majd emelt szintű érettségi vizsgát tenni. Mint akkor kifejtette, az orosz nyelven történő vizsgázás engedélyezésének követelése alkotmányellenes. Ezzel a Krím Autonóm Köztársaság kormányának arra a hozzá intézett hivatalos megkeresésére válaszolt, hogy az oktatási tárca továbbra is fordíttassa oroszra a vizsgafeladatokat a krími iskolák diákjai számára. Vakarcsukhoz a kárpátaljai magyar szervezetek is többször fordultak hasonló kéréssel.

Információ
X