nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Saját nyelvük ellen fordulnak a hollandok
Veszélyben a Holland Nemzetközi Rádió

A holland parlament hamarosan szavazhat a Holland Nemzetközi Rádió finanszírozásának radikális megnyirbálásáról. A legnagyobb vesztes a holland nyelvű sugárzás lesz.

nyest.hu | 2011. június 16.
|  

A Holland Nemzetközi Rádió (Radio Nederland Wereldomroep - RNW) már több mint nyolc évtizede létezik, és az egyik legszínvonalasabb több nyelven sugárzó nemzetközi rádiónak számít. A holland kormány most a rádióadó száz alkalmazottjának elbocsájtását tervezi, főleg a holland nyelven sugárzó stáb lehet érintett.

Az RNW alapvetően holland, angol, spanyol, indonéz, francia és papiamento – ez utóbbi egy Holland Antillákon beszélt, portugál és/vagy spanyol alapú, kreol nyelv – nyelven sugároz. Emellett vannak még francia, arab és mandarin nyelvű programjai és weboldalai is, és becslések szerint hetente 50 millió ember hallgathatja.

Gazdasági megszorítások miatt a holland kormány 200 millió euróval tervezi csökkenteni az RNW költségvetését. A rádió hallgatói támogatását kéri világszerte, hogy a 25 százalékos pénzelvonást megakadályozzák.

Források:

Dutch News: Dutch language to go at Dutch world service

Radio Netherlands Worldwide: Radio Netherlands Worldwide staff launch petition for support

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X