nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bábeli hangzavar az éterben
Idegen nyelvű rádiózás az USA-ban

Az USA-ban jövő héten megszűnik egy svéd nyelvű rádióprogram, és ebből az apropóból számol be az USA Today az ország idegen nyelvű rádióadóiról.

nyest.hu | 2011. június 16.
|  

Az USA több száz éves bevándorlási történelme miatt egy kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy az országban szinte minden élő nyelv megtalálható. Szakértők szerint csak New York városában legalább 800 különböző nyelv beszélője élhet. A legutolsó népszámlálás ehhez képest csak vagy 30 különböző nyelvet nevez meg, de ezeket mind százezernél is többen beszélik az országban.

Ezekhez az adatokhoz képest nem is tűnik olyan meglepőnek, hogy az USA rádióhullámain 35 különböző nyelven sugároznak rendszeresen programokat. Különösképpen nem, ha figyelembe vesszük, hogy az országban 14619 rádióadót tartanak számon hivatalosan.

A 883 idegen nyelven is sugárzó rádió közül a túlnyomó többség (747) spanyol vagy spanyol/angol kétnyelvű, melyekből tíz évvel ezelőtt még kétszázzal kevesebb volt. A cikk nem sorolja fel az összes nyelvet, melyen Amerika rádióadóiból felhangzanak, de ízelítőnek megemlíti, hogy közéjük tartozik a többek között a román, pandzsábi, skót gael, albán, szomáli, szuahéli, amhara, nepáli, orosz, lengyel, ukrán, olasz és a portugál is.

Az internet korában szinte a világ minden részéről elérhetők a különböző nyelvű internetes rádióadók. A helyi rádiók idegen nyelvi programjaira azonban továbbra is szükség van a helyi hírek fontossága és relevanciája miatt. A bevándorlók egy-egy generációjának elöregedése után azonban ez az igény meg is szűnhet, mint a bevezetőben említett svéd nyelvű program esetében, ami 75 év után szűnik meg.

Forrás:

USA Today: Radio stations speak your language

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X