nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Napi 3-4 órát magyarul kellene sugároznia a szlovák köztévének

Önálló magyar szerkesztőség szükséges a szlovák közszolgálati televízióban és a rádióban, hogy elkészíthető legyen a napi több órás magyar nyelvű adás - nyilatkozta az Új Szó című pozsonyi napilap keddi számában a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) Tanácsának két magyar tagja.

MTI | 2011. március 1.
|  

H. (Hushegyi) Rudas Dóra televíziós szakember és Nagy Ildikó, a pozsonyi magyar Pátria Rádió volt igazgatója az Új Szónak egybehangzóan állította, hogy a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) január 1-jén megtörtént összevonása után nem lehet egy szerkesztőségbe szervezni a magyar rádiós és televíziós műsorokat, önálló szerkesztőségeket kell létrehozni, mert egészen más jellegű a munka a két területen, másrészt mindkét szerkesztőség vezetése egész embert kíván.

A televízióban jelenleg nincs önálló szerkesztősége a magyar műsoroknak, „valami nagyon furcsa formában össze van vonva az egyházi műsorok szerkesztőségével" – mondta a napilapnak H. Rudas Dóra.

Nagy Ildikó, az RTVS Tanácsának másik magyar tagja úgy nyilatkozott a napilapnak, hogy „semmi nem indokolja a tévé és a rádió magyar adásának összevonását. Sőt, azt gondolom, hogy a tévé magyar adását kellene felépíteni, mert az utóbbi időben nagyon összezsugorodott a szerkesztőség."

A tavaly év végén a szlovák parlament által elfogadott, a közmédiákról szóló törvény szerint Szlovákiában a kisebbségek társadalmon belüli arányában kell a kisebbségi adásokat biztosítani. Ez azt jelenti, hogy napi átlag 3-4 órát  magyarul kellene sugároznia a köztévének.

A szlovák parlament február 10-én választotta meg az RTVS vezérigazgatóját és az összevont szlovák rádió és televízió tanácsának kilenc tagját is. A tanácstagok mandátuma hat évre szól, és egyszer megújítható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X