nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Végre nő ülhet a rektori székbe

Bár sok helyütt a nők azonos jogokat élveznek a férfiakkal, a számok azt mutatják, hogy bizonyos pozíciókat rendre férfiak töltenek be. Ezzel a hagyománnyal fognak most szakítani a hagyománytiszteletéről híres Angliában.

nyest.hu | 2015. június 9.
|  

2016 januárjától Luise Richardson professzorasszony személyében női rektor kerülhet a patinás Oxfordi Egyetem élére. Az 1230-ban, azaz több mint nyolcszáz éve alapított egyetem történetében az eset példa nélkül áll. Az új rektort egy bizottság választotta ki, ám a hivatalba lépéshez még az egyetem vezető testületének is áldását kell adni a kinevezéshez – írja a BBC.

Richardson professzor Írországban született és Dublinban szerezte első diplomáját. Később az Egyesült Államokban is tanult, a kaliforniai UCLA-en és a Harvardon is. Politológusként elsősorban biztonsági kérdésekkel és terrorcselekményekkel foglalkozik. Több könyvet is írt a szeptember 11-i merényletekről, és az azt követő erőszakhullámról.

Luise Richardson professzor, aki megtöri a jeget
Luise Richardson professzor, aki megtöri a jeget
(Forrás: Wikimedia Commons / Alan Richardson / CC BY 3.0)

Az Oxfordi Egyetem közel sem az első a női vezetőket választó egyetemek sorában. Az amerikai Harvardot és a londoni Imperial College-t is nő igazgatja. Ám a The Times magazin felmérése szerint a világ legnevesebb 200 egyeteme közül csak minden hetediknek van női vezetője.

Forrás

Oxford University first female head

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X