nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyesült Államok
Transznőket a női főiskolákra!

A transznők számára a nemi identitás kérdése nem oldódik meg egy műtéttel és hormontabletták szedésével. Egy pusztán nők számára fenntartott oktatási intézménybe most beiratkozhatnak vagy sem?

nyest.hu | 2015. május 27.
|  

Transznőknek nevezzük azokat, akiket bár nemi szerveik alapján fiúknak tartottak és neveltek gyermekkorukban, mégis nőnek érzik magukat.

A neves amerikai női főiskolák mostantól transznők jelentkezését is elfogadják, adta hírül a The Guardian brit lap. Sőt, a cikkíró véleménye szerint a nők számára fenntartott felsőoktatási intézményeknek minél több transznőt kellene felvenniük. Vajon miért?

A The Guardian cikkírója, Meredith Talusan, egy amerikai egyetem doktori hallgatója, maga is transznő. Véleménye szerint a transznők számos olyan tapasztalattal rendelkeznek, amit érdemes megosztaniuk a többi hallgatóval. Mivel őket kisfiúként nevelték, tudják, milyen előnyök származnak abból a puszta tényből, ha valakit fiúnak, férfinak tekintenek.

Megtapasztalták, hogy inkább a szellemi teljesítményük miatt dicsérik őket, mint a kinézetük miatt. Azért is dicséretben részesültek, ha megvédték érdekeiket. És sokszor egyszerűen azért jutottak előnyhöz, mert fiúk voltak – legalábbis a külső szemlélők szerint. Sokan pedig saját, szabad elhatározásukból feladták ezeket az előnyöket azért, hogy nők lehessenek. A cikkíró szerint az, hogy a transznők ilyen módon tapasztalhatták meg a nemek eltérő társadalmi megítélését, felbecsülhetetlen tapasztalat, amiből a „hagyományos” nők is profitálhatnak.

A transznők kiállnak jogaikért
A transznők kiállnak jogaikért
(Forrás: Wikimedia Commons / Kenji-Baptiste OIKAWA / GNU-FDL 1.2)

Talusan cikkében arról is ír, hogy a transznők előtt számos akadály tornyosul, ha be akarnak jutni egy felsőoktatási intézménybe. Bár sokuk érettségi után dönt úgy, hogy nővé operáltatja magát, az adminisztratív problémákat ez nem mindig oldja meg. Hisz a transznőket férfiként anyakönyvezték, társadalombiztosítási kártyájukon is férfiként vannak nyilvántartva, és ezt nem minden államban egyszerű megváltoztatni. Elég egyetlen olyan igazolvány, amin a „nem” rubrikában a férfi van beikszelve – és máris ugrott az egyetemi felvételi, ha nők számára fenntartott intézménybe akar jelentkezni a reménybeli hallgató.

Emellett a transznőket érő véget nem érő csúfolás, piszkálódás, bántalmazás okozta lelki sebek új testükben sem hegednek be, bár a műtéttel és új környezetbe kerüléssel a további zaklatást talán elkerülhetik.

Egyre többen hallatják a hangjukat
Egyre többen hallatják a hangjukat
(Forrás: Wikimedia Commons / G.dallorto / PD)

A Egyesült Államokban a közelmúltban számos, csak nőknek fenntartott felsőoktatási intézmény döntött úgy, hogy megnyitja kapuit a transznők előtt. A döntés előzmény az volt, hogy Calliope Wong a sajtó elé tárta, hogy transzneműsége miatt nem vették fel az egyetemre. A nagy sajtóvisszhangot kavaró ügy nyomán a nőket képző kaliforniai Mills College volt az első, mely bejelentette, hogy magukat nőnek érző hallgatókat vár – függetlenül attól, milyen nem van bejelölve a papírjaikon.

Forrás

Women’s colleges should reinvent themselves as havens for trans women

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Janika 2015. május 28. 23:43

A toleranciát azzal is el tudnák érni, ha egész egyszerűen felhagynak azzal a gyakorlattal, hogy létezik csak nőknek/férfiaknak fenntartott főiskola. Mi ez a nemi diszkrimináció?

Információ
X