nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Snowden rektor lett

A Glasgow Egyetem diákrektorává választotta Edward Snowdent, az NSA volt munkatársát, a lehallgatási botrány kirobbantóját.

nyest.hu | 2014. február 27.
|  

Edward Snowdent választották a Glasgow Egyetem diákrektorává. Az NSA (NationalSecurity Agency; Nemzetbiztonsági Ügynökség) volt munkatársa, akinek a nevéhez a lehallgatási botrány 2013. májusi elindítása kötődik, elmenekült az Egyesült Államokból, és jelenleg ideiglenesen Oroszországban tartózkodik – számol be a rektorrá választásról a BBC.

A diákrektor a hallgatók által választott reprezentatív személy; Snowden többek közt a brit liberális-demokrata vezetőt, Charles Kennedyt utasította maga mögé. Az intézménynek korábban Winnie Mandela és Mordechai Vanunu voltak a rektorai.

A diákrektor fő feladatai közé tartozik, hogy részt vegyen az egyetem erőforrásokat érintő döntéshozatalában, dolgozzon együtt a hallgatói szervezettel, illetve, hogy a diákok érdekeire felhívja az egyetem vezetésének a figyelmét. Lubna Nowak, az egyetem egyik hallgatója, aki Snowdent támogatta a választáson, azt mondja: „Hihetetlenül boldog vagyok, és hiszem, hogy megérdemelte ezt a posztot. Fantasztikus érzés, hogy azt mondhatom, hogy Edward Snowden az egyetemünk rektora.”

Edward Snowden
Edward Snowden
(Forrás: Wikipédia)

A diákok szerint Snowden megválasztásának az az üzenete, hogy elutasítják a tömeges megfigyelést, azt, hogy az állam mindenkinek a magánéletébe beleláthasson. Ugyanakkor azt is fontosnak tartják, hogy kifejezzék szolidaritásukat Snowdennel, akit hősnek tartanak. Ugyanakkor az problémának tűnik, hogy egy olyan személyt választottak, aki nem tartózkodik Nagy-Britanniában, és azt sem lehet tudni, mikor lesz erre lehetősége. A diákrektort 3 évre választják meg.

Forrás

Edward Snowden elected as rector of Glasgow University

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 imi60 2014. március 3. 15:12

én is szeretnék ilyen állást. sosem kell bemenni munkába Glasgow-ba.

Információ
X