nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Anya mosdik, apa főz, együtt lenni jó

A dolgozó nők lányai jobban teljesítenek a munka világában, fiai pedig háziasabbak. Munkára fel!

nyest.hu | 2015. július 1.
|  

Az nagyban befolyásolja gyermekei jövőjét, hogy dolgozik-e az édesanya a gyermek születése és 14 éves kora között, írja a BBC. Azok a lányok, akiknek édesanyja ebben az időszakban dolgozik, jobb állásokat kapnak, mint a főállású anyák lánygyermekei. A fiúk esetében nem találtak ilyen összefüggést. Valóban jobb tehát, ha mindenki rögtön bölcsődébe kerül? Nem vagyunk ebben biztosak.

A vizsgált országok között afrikai nem volt. Európát 14 ország képviselte. Hazánk viszonyait a kutatók nem vizsgálták, de Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország és Ausztria adatait igen.

Egy 24 országban végzett vizsgálat eredményei szerint a dolgozó nők lányai átlagosan 4%-kal keresnek többet, mint a háztartásbeli anyák lányai. Emellett azok a lányok, akik gyermekkoruk óta közelről látnak dolgozó nőt édesanyjuk személyében, gyakrabban töltenek be vezetői pozíciókat, mint társaik. Emellett a dolgozó nők fiai több házimunkát végeztek felnőttként, mint a főállású anyák fiúgyermekei.

A kutatásban résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük. A kérdések közül a legtöbb a válaszadó saját életére és karrierjére vonatkozott. Emellett nyilatkoznia kellett arról, hogy mi a véleménye a dolgozó anyákról. A saját édesanyjáról egyetlen kérdés szólt. „Dolgozó anyának" azokat az anyákat vették, akik gyermekük 14 éves kora előtt legalább egy évig fizetésért dolgoztak. Az nem szerepelt a kérdőívben, hogy napi hány órában, illetve otthonról távmunkában vagy munkahelyre bejárva, esetleg külföldön, a családtól távol végezte-e az anya a munkát. Így dolgozó nők gyerekeinek számítottak azok a válaszadók, akiknek összesen egy évig heti 4 órában távmunkában dolgozott az édesanyja akkor, amikor 13 éves volt a gyerek, valamint azoknak, akiknek édesanyja szülés után hat héttel elkezdett napi 8 órában dolgozni egy gyárban, és ezt a munkát a gyerek 14 éves koráig folyamatosan végezte.

Boldogok a bölcsődések, mert majd sokat fognak keresni?  – Bölcsőde Magyarországon, 1950-ben.
Boldogok a bölcsődések, mert majd sokat fognak keresni? – Bölcsőde Magyarországon, 1950-ben.
(Forrás: Fortepan / CC BY-SA-3.0)

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a széles körben elterjedt hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem káros a gyerekek fejlődésére nézve az, ha édesanyjuk dolgozik. Sőt, hosszú távon inkább előnyös ez a családi munkamegosztás. Ennek következtében ugyanis a következő generációban egyenlőbb lesz a háztartási munka megosztása, és magasabb lesz a nők jövedelme, állítják a Harvard Business School kutatói.

Mi kicsit szkeptikusabbak vagyunk, ugyanis a kutatás nem volt elég részletes. Így nem tudhatjuk, hogy mennyi időt töltött a „dolgozó nőnek" titulált anya munkával, illetve a háztartással és gyermekeivel. Túl széles kört vettek dolgozó nőnek. Emellett a kutatás során alkalmazott kérdőívben egyáltalán nem volt kérdés az apa foglalkoztatottságáról, illetve az ő szerepéről a családban. Sőt, a kérdőívet kitöltő gyerek által végzett házimunka mennyiségéről szóló kérdés is hiányzik a cikkhez mellékelt kérdőívről, de ezt legalább megemlítik magában a cikkben. A fenti hiányosságok miatt mi nem vonnánk le messzemenő következtetéseket a kutatók által begyűjtött adatokból.

Dolgozók 1981-ből: a nők gyerekei már többet keresnek?
Dolgozók 1981-ből: a nők gyerekei már többet keresnek?
(Forrás: Fortepan / ERKY-NAGY TIBOR / CC BY-SA 3.0)

Források, olvasnivaló

Working mothers benefit daughters, study says

McGinn, Kathleen L. – Mayra Ruiz Castro – Elizabeth Long Lingo: Mums the Word! Cross-national Effects of Maternal Employment on Gender Inequalities at Work and at Home

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 korhely 2015. július 3. 17:40

@Fejes László (nyest.hu): "Megugrásával, aha. :D"

Igen, aha. A válások másfélszeresére növekedése alaposan nevezhető megugrásnak.

@Fejes László (nyest.hu): "Ha már Skandinávia: a Stockhom-szindrómáról hallottál?"

Természetesen hallottam, de olyanról még nem, h. vki a házimunkára alkalmazta volna. Ez saját kútfőből van?

@Fejes László (nyest.hu): "Miért, az a testmozgás nem egészséges?"

De, nagyon egészséges tud lenni. A szelektív olvasatodban még a "férfiak valóban egészségkárosító munkakörülményei" is nagyon egészségesek. Csak egy csepp feminista demagógia kell hozzá, és máris.

Az emberpróbáló házimunkával szemben pedig szóra sem érdemes, hisz csak a férfiakat érinti.

@Fejes László (nyest.hu): "Azok a nők éppen azért küzdenek, hogy a férfiak is részesedhessenek a házimunka egészségjavító hatásaiból."

A házimunka jótékony hatása elsősorban nőknél érvényesül. A dolgozó férfiak nagyon nagy többségének ugyanis a munkája e nélkül is nagy fizikai megterhelést jelent – ellentétben a női munkával.

A társadalomtudományi adatok világosan mutatják, amit neked is tudnod kellene, h. a férfi munkavállalók sokkal megerőltetőbb munkát végeznek. A mező- és erdőgazdaságban háromszoros, az iparban és építőiparban több, mint tízszeresa férfiak túlaránya.

A foglalkoztatottak száma foglalkozási főcsoport szerint, nemenként:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evko...lf054b.html?down=625

A fizikai munkát végzők száma grafikusan ábrázolva:

www.profession.hu/images/magazine/upload...-fizikaimunka(1).jpg

A férfiakhoz képest még azonos fizikai munkakörben is kisebb teljesítményt várnak el a női munkavállalóktól, és jobb munkafeltételeket biztosítanak a számukra.

@Fejes László (nyest.hu): "ezer keményen házimunkázó nőből lesz hat, akit ez ment meg a mellráktól”

Tudnod kellene, h. Mo-on a nők több, mint negyede daganatos betegségben hal meg.

www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/4139/h...ztika-magyarorszagon

USA adat szerint minden nyolcadik nő betegszik meg emlőrákban.

Te meg azon ügyködsz, h.ezt elbagatellizáld, ha egy kis házimunkával minden hatodik-nyolcadik emlőrákos nő megmenekülne a betegségtől.

Érdemes küzdened a feministákkal együtt, nehogy ilyen történhessen!

Egyébként, a házimunkát végző nők körében más daganatféleségek alacsonyabb előfordulását is mérték. A vastagbélrák előfordulása becslések szerint pl. 40-50%-kal csökkenthető lenne a házimunkával járó testmozgással.

A házimunkát ilyenkor láthatóan, haszontalan tevékenységnek tekinted, mintha egyetlen haszna az lenne, h. véd a daganatok ellen, dehát az is inkább csak káros, ha a feminista érdek úgy kívánja.

Nemcsak nyelvészeti téren visszatetsző ám, ha vki fanatikus hitre alapozva letagadja a valóság tényeit! A nyelv esetében ráadásul kevesebb is az így okozott közvetlen kár.

5 Fejes László (nyest.hu) 2015. július 3. 14:47

@korhely: „a házimunka megosztása a daganatos betegségek és válások számának megugrásával jár együtt” Megugrásával, aha. :D

„a nők többsége helyénvalónak tartja ezt a felállást” Ha már Skandinávia: a Stockhom-szindrómáról hallottál?

„em a mező- és erdőgazdaságban az időjárás viszontagságainak kitett férfiak v. a mély- és magasépítkezéseken, bányákban dolgozó férfiak valóban egészségkárosító munkakörülményeivel van tele a sajtó” Miért, az a testmozgás nem egészséges?

„az egészséges házimunka ellen küzdő feministák harcaival” Rosszul interpretálod. Azok a nők éppen azért küzdenek, hogy a férfiak is részesedhessenek a házimunka egészségjavító hatásaiból.

Visszatérve a matematikára: úgy általában hány nőt fenyeget a mellrák? Legyen mondjuk 10%? Akkor egy átlagos nőnek 10% esélye van arra, hogy mellrákja legyen. Ezt az esélyt tudja 6%-kal csökkenteni. Tehát ezer keményen házimunkázó nőből lesz hat, akit ez ment meg a mellráktól. A nevükben is köszönöm, hogy figyelmeztetted őket.

4 korhely 2015. július 3. 13:14

@Fejes László (nyest.hu): "Töltse háztartási munkával az életét, hogy 6%-kal kisebb legyen a mellrák kockázata?"

Amit írtál, az egy gondolatmenet, amiben akár a valóságot tükröző elemek is lehetnek, de egyelőre ilyenekre nincs bizonyíték. A kommentem első hivatkozásában magam idéztem ezt a gondolatmenetet.

Ok-okozati összefüggéseket én nem mertem leszögezni, külön hangsúlyoztam, h. eddig azt lehet kimondani, h.a házimunka megosztása a daganatos betegségek és válások számának megugrásával jár együtt.

Ugyanakkor, az elképzelésednek több tény ellene szól. Az egyik ilyen, h. a svéd, norvég nemi szerepfelfogás és munkamegosztás általánosan modern, de a válások másfélszeres aránya a házimunkát egyenlően megosztó párokra ugyanúgy igaz, mint más társadalmakban.

A hivatkozásokból láthatod azt is, h. a nők többsége helyénvalónak tartja ezt a felállást, és több érv szól amellett is, h. ezt a felfogásukat a háztartásban elfoglalt domináns, irányító pozíciójuk megtartása motiválja. Persze, aki nem akarja az együttélést fenntartani, annak ez mellékes szemponttá válhat.

Sztem a mellrák kockázatának csökkenése már önmagában megérné a házimunkára fordított napi 2,5 órát, és amunka haszna mellett, más daganatok rizikója is kisebb az ilyen nők között. Hosszabb házimunka 13%-kal csökkent mellrákkockázattal jár. Egyszerűen egészséges.

Különleges, h. nem a mező- és erdőgazdaságban az időjárás viszontagságainak kitett férfiak v. a mély- és magasépítkezéseken, bányákban dolgozó férfiak valóban egészségkárosító munkakörülményeivel van tele a sajtó, hanem az egészséges házimunka ellen küzdő feministák harcaival.

3 Fejes László (nyest.hu) 2015. július 3. 11:40

@korhely: Tipikus példa, hogy hogyan lehet számokkal, statisztikákkal hazudozni. Tök természetes, hogy több a válás ott, ahol megosztják a házimunkát. Ez ugyanis a modern felfogású párokra jellemző, akik számára a válás opció. Ezzel szemben a konzervatív felfogású párok nem osztják meg a munkát, de hiába romlik meg a házasságuk, nem válnak.

A mellrák pedig a testmozgással van összefüggésben. Egy nő számára csak a házimunka lehet testmozgás? Ráadásul a cikk 6%-ot emleget. Töltse háztartási munkával az életét, hogy 6%-kal kisebb legyen a mellrák kockázata?

Feminista lobbiérdek...

2 korhely 2015. július 3. 11:21

@korhely: "súlyosan káros következményekkel jár "

=súlyosan káros következményekkel jár együtt

1 korhely 2015. július 3. 11:06

"Emellett a dolgozó nők fiai több házimunkát végeztek felnőttként, mint a főállású anyák fiúgyermekei."

Egyáltalán nem biztos, h. ezzel jót tesznek. A házimunka fokozott megosztása súlyosan káros következményekkel jár a családjukra és a párjukra nézve. Különféle daganatos megbetegedések számának növekedésével, a válások arányának másfélszeresére ugrásával stb.

Sokkal több alapos vizsgálatot kellene végezni ezen az életbevágóan fontos területen, és a kutatást meg kell tisztítani a feminista lobbiérdekektől.

A házimunka megosztása könnyen váláshoz vezethet 2012. szeptember 29. - 14:56

“A házimunkán egyenlően osztozó párok esetében nagyjából 50 százalékkal volt nagyobb a válás aránya”

www.parameter.sk/rovat/technika-tudomany...en-valashoz-vezethet

The More Chores a Husband Does, the More Likely the Marriage Will End in Divorce Sep 28, 2012 04:35 PM

www.medicaldaily.com/more-chores-husband...l-end-divorce-242815

“A Nők a nemzetgazdaságban című sajtóbeszélgetésen hangzott el, hogy egy felmérés szerint a magyar nők elég nagy része kifejezetten elégedett azzal, hogy a háztartási munka inkább rájuk hárul. Pongrácz Tiborné demográfus szerint”

de2.tarhely.us/~ferfiege/index.php?optio...rdekessegek&Itemid=2

Six hours of housework per day may reduce risk of breast cancer: study

Women still want to rule at home September 26, 2012

www.newsinenglish.no/2012/09/26/women-still-want-to-rule-at-home/

“Women who do two-and-a-half hours of housework or walking every day can cut their risk of developing breast cancer by 6 per cent…”

www.telegraph.co.uk/news/health/news/951...dy.html?mobile=basic

Breast cancer risk reduces by gardening and housework, research finds

www.theguardian.com/society/2012/sep/04/...-gardening-housework

Információ
X