nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vegetáriánus szalonna és költői eszközök

Lehet olyat mondani, hogy „vegetáriánus szalonna”? És mi az a „vegán kolbász”? Bármennyire abszurdak, értjük ezeket a kifejezéseket. Az már más kérdés, hogy mi az oka, a motivációja annak, hogy ilyen elnevezéseket használjunk.

nyest.hu | 2015. január 13.
|  

Vegetáriánus szalonna, szójapörkölt, vegán spagetti húsgolyókkal, paleópalacsinta vagy paleós brownie – és ez a lista még hosszan folytatható lenne. A különböző étrendeket követők nagyon találékonyak abban, hogy az étrendjükben tiltott alapanyagokat is tartalmazó hagyományos ételekhez kisebb-nagyobb mértékben hasonlító ételeket hozzanak létre. Olvasónk már nem először küldött nekünk fölháborodott levelet ezekkel kapcsolatosan; mi most megpróbáljuk kiemelni a kérdés nyelvi részét.

Hogy lehet egy szalonná-nak nevezett étel vegetáriánus, amikor a szalonna definíció szerint húsféle? Hogyan nevezhető egy golyó húsgolyó-nak, ha nem tartalmaz húst? Hogyan lehet egy palacsinta, aminek elég alapvető összetevője a tej és a liszt, paleo? Hogy lehet ezeket az ételeket így nevezni? Hát a nyelvvel mindent meg lehet csinálni?

Vega kolbász
Vega kolbász
(Forrás: fittnok.hu)

Úgy tűnik, hogy igen, hiszen a nyelvhasználók – mivel együttműködően viselkednek – megértik. Vagy ha elsőre nem is értik meg, energiát fektetnek abba, hogy elképzeljék, megértsék. Így például a szójapörkölt esetében rájönnek, hogy olyan eljárással készül az étel, mint a pörkölt, csak éppen az alapvető összetevő, a hús hiányzik, és helyette szója kerül az ételbe. Ugyanez a helyzet a paleó palacsinta vagy brownie esetében: olyan, a palacsintára, illetve a brownie-ra hasonlító édességekre gondolunk, amelyekben a paleó étrend által tiltott összetevők valamilyen, az étrend által engedélyezett anyaggal vannak helyettesítve. Így a végeredmény valamennyire hasonlít a palacsintára, brownie-ra. Ezek egyszerű esetek, de mi a helyzet a vegetáriánus szalonná-val? – Az aztán semmilyen értelemben nem szalonna!

A vegetáriánus szalonna kifejezésre, ha szigorúak vagyunk, azt kell mondanunk, hogy oximoron, azaz ellentmondás. A szalonna szó per definitionem nem lehet vegetáriánus. De ha ennél eggyel tágabban vagyunk képesek érteni a szalonná-t, és például a funkcióját, az étkezéseknél vagy a főzés folyamán betöltött szerepét helyezzük előtérbe, máris megértjük, miről van szó. A vegetáriánus szalonna vagy bacon olyan növényből készült termék, amely az íze (füstölése?), az alakja vagy más tulajdonsága alapján a szalonna vagy a bacon pótlására lehet alkalmas. A vegetáriánus bacon egyébként meglepően hasonlít a baconre.

Vegetáriánus szalonna és költői eszközök
Forrás: Wikimedia Commons / arvind grover / CC BY-SA 2.0

A nyelvhasználók számára tehát ezeknek a kifejezéseknek a létrehozása, illetve értelmezése nem jelent problémát. Olvasónk azonban a miértre is rákérdez: miért van arra igény, hogy így nevezzék el az ételeket? Erre több magyarázatot is el tudunk képzelni. Egyrészt lehet, hogy az étel / termék tényleg hasonlít. Másrészt lehet olyan üzenetértéke is, hogy a vegetáriánus, vegán, paleó stb. étrendek semmivel sem szegényesebbek, mint a hagyományos. Ez az üzenet szólhat maguknak a diétázóknak, hogy ne legyenek nagyon szomorúak amiatt, hogy ők vegaként nem ehetnek kolbászt, szalonnát, paleóként palacsintát. Másrészt azonban szólhat a külvilágnak is: hogy lássák, semmi sem lehetetlen!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 HAlga 2015. január 14. 14:39

vasbeton talpfa :o)

2 Kormos 2015. január 13. 19:54

"Bármit meg lehet fogalmazni. Bármit meg is szoktak." /Besenyő Pista bácsi/

1 Wenszky Nóra 2015. január 13. 19:03

Ilyen önellentmondó szavakat egy konyhafelszeréseket árusító üzletben is találunk:

műanyag fakanál

műanyag vágódeszka

Információ
X