nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Véget ért a (tudományos) blog aranykora?

Úgy tűnik, a tudományos ismeretterjesztő blogok egyre inkább kihalnak – és az élőkön is egyre kevesebb a bejegyzés.

nyest.hu | 2015. október 13.
|  

Tuczai Emese, az ELTE Tudománykommunikáció a természettudományban mesterszakán idén végzett tudományos újságíró címmel a hazai tudományos blogszférát térképezi fel. Mint leírja, a Google segítségével a tudomány, ismeretterjesztés és blog keresőkifejezésekkel mindössze egy-két tucat ismeretterjesztő blogra bukkant. Több blogot a Goldenblog jelöltjei között fedezett fel, másokat a korábban már felfedezett blogok kereszthivatkozásainak köszönhetően. A találatokat az egyes tudományterületek megnevezésére és a blog szóra való rákereséssel azonosított.

2015 tavaszán ezzel a módszerrel összesen 98 élő blogot sikerült azonosítania. Erre a listára csak azokat  a blogokat vette fel, melyeken voltak 2014-es bejegyzések, de kihagyta azokat, amelyek 2014-ben indultak, de 1-2 bejegyzésnél többet nem tartalmaztak. Ezek közül is halottnak tekintette azokat, melyek két hónapnál régebben frissültek utoljára – ilyen volt a listára került blogok bő harmada.

A blogok eloszlása a legfrissebb bejegyzések szerint, havi bontásban. Pirossal jelölve a jelenleg halott, zölddel az aktív oldalak
A blogok eloszlása a legfrissebb bejegyzések szerint, havi bontásban. Pirossal jelölve a jelenleg halott, zölddel az aktív oldalak
(Forrás: kutatok.net)

Bár a szövegben tudományos blogokról an szó, a szerző láthatóan csak a természettudományos blogokat vizsgálta: a listán egyetlen történelemtudományi, nyelvi, antropológiai, szociológiai, sőt földrajzi blog sem szerepel. A 98 blog kicsivel több, mint harmada a blog.hu blogmotorján, kicsivel kevesebb, mint harmada a Bloggerén működik. Saját doménje közel ötödüknek van, ezen más blogmotorokat használnak. Az oldalak több mint negyede biológiával, közel negyede általában a természettudományokkal foglalkozik. Nagyjából tucatnyi blog témája a csillagászat, a földtudományok, illetve az orvostudományok. Öt-öt blog foglalkozik matematikával, illetve kémiával – fizikával mindössze három.

A blogok kb. fele használ más csatornát is, összesen 71-et. Több mint harmaduk rendelkezik Facebook-oldallal, kb. tucatnyi Twitter-folyammal, Google+-oldallal, illetve Youtube-csatornával. A blogok háromnegyedénél viszont nincs mailcím feltüntetve.

Tuczai Emese nyolc blog részletesebb elemzését ígéri, ezek közül egyelőre kettő érhető el. A két korai, a kétezres évek második harmadában indult blog statisztikáiból megállapítható, hogy az és bejegyzések száma messze van a korai évekre jellemzőtől: az egyik esetében erős csökkenés után enyhén emelkedett, majd nagyjából stabilizálódott, a másik esetében az indulás óta szinte évről évre csökken.

Véget ért a (tudományos) blog aranykora?
Forrás: Wikimedia Commons

Izgalommal várjuk, milyen végkövetkeztetést olvashatunk a tudoányios ismeretterjesztő blogszférával kapcsolatban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X