nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szanszkrit leszármazott
Turisták veszélyeztetik a paradicsomi nyelvet

A Maldív-szigetek a világ egyik legkedveltebb turista-paradicsomának számít. Az országban hiába hivatalos a maldív nyelv, egy ENSZ felmérése szerint az mégis kihalhat 20 éven belül.

nyest.hu | 2010. június 13.
|  

A Maldív-szigetekenhivatalos státuszt élvez a maldív nyelv, tehát törvényi védelmet élvez, mégis kihalhat 20 éven belül, ha a helyiek nem vigyáznak – figyelmeztet az ENSZ egyik felmérése. A maldív parlament ezért most további rendeletekkel szeretné biztosítani a sziget nyelvének jövőjét – jelenti egy maldív hírújság.

A maldív főváros Malé
A maldív főváros Malé
(Forrás: wikimedia commons)

A maldív nyelv divehi néven is ismert, és a szanszkrit nyelv egy déli leszármazottjából alakult ki számos arab, perzsa és maláj hatással megfűszerezve. Legközelebbi rokona Srí Lanka hivatalos nyelve, a szingaléz. A maldív nyelvnek a 17. század óta saját tāna nevű írása is van, melyet az arabhoz és a héberhez hasonlóan jobbról balra írnak.

A szigetcsoport a 12. századtól független szultánság volt, míg angol védnökség alá nem került 1887-ben. Függetlenségét 1965-ben nyerte el. A turista ipar olyan szigetekre települt az országban, melyeket a helyiek nem laknak, mégis leginkább a turizmus és a külföldiek állandó jelenléte veszélyezteti a maldív nyelvet. Az új intézkedésekkel a maldív használatának folytonosságát igyekeznek garantálni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2011. október 26. 12:43

@Sigmoid: Ez minket is érdekelne!

1 Sigmoid 2011. október 26. 11:37

Vajon erről miért Jan Slota jut eszembe?

Információ
X