nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Féltik az anyanyelvüket

Szingapúrban próbálják csökkenteni az anyanyelv szerepét az oktatásban, de a lakosság egy része erősen tiltakozik.

nyest.hu | 2010. május 5.
|  

Szingapúrban nyelvoktatási reformra készülődnek már tavaly ősz óta, de az anyanyelv fontosságának csökkentésére tett javaslat nagy visszhangot keltett. A szingapúri általános iskolásoknak négy tantárgyból kell záróvizsgát tenniük – angolból, matematikából, természettudományból és anyanyelvből. A négy tárgyat eddig egyenlő fontossággal mérték, de most az anyanyelv pontértékét tervezi csökkenteni a kormány, tudhatjuk meg a szingapúri TODAYonline cikkéből.

Szingapúr 5 millió lakosából csak 3,2 millió az ország állampolgára. Származásukat tekintve a lakosok 74 százaléka kínai, 9 százaléka indiai és 13,5 százaléka maláj. Az országnak négy hivatalos nyelve van, de a kínaival, a malájjal és a tamillal szemben valójában mindenhol az angol dominál. Ez a feliratokra ugyanúgy igaz, mint a médiára, az irodalomra és az oktatásra. A lakosság egy része már teljesen angol nyelvűnek mondhatja magát. Szingapúr oktatási politikája eddig kétnyelvűség-párti volt, de a kormánynak ősszel be kellett ismernie: a kínai nyelv oktatása nem működik elég jó hatásfokkal.

A dominánsan angol nyelvkörnyezetben felnövő, de kínai anyanyelvű szingapúri diákoknak nagy gondot okoz jól teljesíteni a kínai nyelvből, és ez jó képességeik ellenére is nagyban korlátozza tanulási lehetőségeiket. Ezt igyekezett orvosolni a kormánynak az a javaslata, hogy csökkentsék az anyanyelvi tudás megítélésének fontosságát a továbbtanulás szerepében. Úgy látszik, Szingapúr hivatalos kétnyelvűségi politikájával átesett a ló túloldalára: az emberek annyira megtanultak angolul, hogy gyerekeik már kezdik elfelejteni az anyanyelvüket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X