nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
 • szigetva: @Libertate: Nagyon klassz, hogy azt is te mondod meg, hogy én mivel vagyok tisztában és mi...
  2020. 07. 05, 11:11  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Le az írástudatlansággal!

5 millió írni-olvasni tudó nő 5 éven belül: ez az újonnan megválasztott indiai kormányzat új politikája, amely a folyamatban lévő megbeszélések szerint leváltja a jelenleg működő Nemzeti Írástudatlanság Elleni Mozgalmat (NLM). Az államfő, Pratibha Devisingh Patil átgondolt intézkedéseket és jelentős változásokat ígér – írta a The Asian Age.

nyest.hu | 2009. június 23.
|  

Az egyenjogúsági bizottságok felállítása mellett a kormány újabb fontos, az ország piacképességét rontó jelenség, az írástudatlanság felszámolásába kezdett.

Indiában a 2001-es népszámlálás szerint a női lakosság majdnem fele írástudatlan (ez az arány a férfiaknál kevesebb, mint 25%). Az új kormány ezen a nagyon rossz arányon kíván változtatni, méghozzá ésszel: az érintett minisztériumok ugyanis belátták, hogy a jelenleg az analfabetizmus felszámolására fordított összegek az összehangolatlanság és a kampányszerűség miatt nagyrészt kárba vesztek.

A kormány így úgy döntött, hogy felszámolja az NLM-et, és a megfelelő állami szervek bevonásával új kezdeményezést indít: ez lesz a Nemzeti Mozgalom a Nők Írástudatlansága Ellen (NMFL). A tervek szerint a kezdeményezésben minden fontos minisztérium részt vesz majd – a projekt szakmai és anyagi szempontból is átgondoltabb lesz, mint eddig volt. A kormány mintegy 3,25 milliárd rúpiát (kb. 14,3 milliárd forintot) különített el erre a célra.

„A végső célunk nem csupán annyi, hogy minden egyes nő megtanuljon írni és olvasni. A célkitűzésünk az, hogy élni is tudjon vele” – mondta a projekt egyik érintettje, Daggubati Purandeswari államtitkár.

A projekt megvitatása már június 21-én elkezdődött, és a tervek szerint elsőbbséget élvez majd a kormányintézkedések között.

Információ
X