nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Üzenet a periódusos rendszerből

Egy amerikai középiskolás rejtélyes üzenetet írt az iskolai évkönyvbe. Amikor sikerült megfejteni, a lányt fölfüggesztették...

nyest.hu | 2014. május 23.
|  

Egy iskolai évkönyvbe írt vicces üzenete miatt függeszthetik föl egy Georgia állambeli végzős középiskolás diák tanulmányait. Pedig a poén jó, tudományos is – de, úgy látszik, a középiskola tanárainak és vezetőinek nem volt épp vicces kedvük, amikor meglátták a lány üzenetét. A különös esetről a Gawker számolt be nemrégiben.

Paris Gray éltanuló, a középiskola végzős osztályába jár. Vagyis eddig oda járt, mert az affér után úgy tűnik, nem fogják engedni, hogy elvégezze a tanévet... Mit tett? Az iskola évkönyvében a következő üzenetet tette közzé [az eredetiben található elgépeléseket javítottuk]:

When the going gets tough, just remember to Barium Carbon Potassium Thorium Astatine Arsenic Sulfur Uranium Phosphorus.

Ez verte ki a biztosítékot az iskolában...
Ez verte ki a biztosítékot az iskolában...
(Forrás: Gawker)

Ez az üzenet magyarul kissé nehézkesen így adható vissza:

Amikor a helyzet kemény lesz, csak jusson eszedbe a bárium, a szén, a kálium, a tórium, az asztácium, az arzén, a kén, az urán és a foszfor.

Ez egyelőre nem tűnik olyan eget rengető poénnak... Csakhogy, ha az üzenetben található kémiai elemek vegyjeleit összeolvassuk, akkor a következő üzenetet kapjuk:

A kód
A kód
(Forrás: Wikimedia Commons / Armtuk / GNU-FDL 1 2)

When the going gets tough, just remember to back that ass up.

’Amikor a helyzet kemény lesz, ne felejts el új életet kezdeni.’

Az angol változatban szereplő back that ass up kifejezésben az ass ’fenék, segg’ szó szerepel – valószínűleg ez verte ki az iskolában a biztosítékot. Az idézet egyébként egyesek szerint Juvenile 1999-es Back that Ass up című számát idézi, Gray azonban azt mondja, hogy elsősorban az vezette, hogy másokat biztasson, inspiráljon.

Elsőre nyilván jópofa ötletnek tűnt ezt írni az iskolai évkönyvbe... Amikor azonban az iskola vezetősége rájött, mit is jelent a furcsa üzenet, a lányt fölfüggesztették: nem vehetett részt az utolsó iskolai héten a végzősök kirándulásán, és valószínűleg a diplomaosztó ünnepségre sem mehet majd el.

Gray-t lesújtották az események, de anyja szerint nem kéne elkeserednie emiatt. Ő így reagált az idézetre: „Kislányom, te milyen egy nerd vagy!”

Forrás

Senior Faces Graduation Ban for Making Science Joke in Yearbook

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Sultanus Constantinus 2014. május 24. 18:17

Na és azt vajon tudjátok-e, hogy a melyik kémiai elem neve spanyol eredetű (na és melyiké csak félig)?

elmexicano2010.blogspot.com/2014/02/a-kemiai-elemek-periodusos-rends

1 MolnarErik 2014. május 24. 17:47

Gray-t lesújtották az események, de anyja szerint nem kell elkeseredni, csak jusson eszébe a bárium, a szén, a kálium, a tórium, az asztácium, az arzén, a kén, az urán és a foszfor.

Információ
X