nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Üres gesztus a bakival teli bejelentés

India Nyugat-Bengál államában hat új „második hivatalos” nyelvet nevezett meg a főminiszter. A nyelvészek, a kisebbségek és a bürokraták is zavarban vannak.

nyest.hu | 2011. május 29.
|  

Nyugat-Bengál főminisztere (chief minister) bejelentette, hogy az államnak hat új „második hivatalos” nyelve lesz. Az eddigi hivatalos angol és bengáli mellett mostantól „második hivatalos” nyelv a főminiszter bejelentése szerint az urdu, a gurmukhi, a nepáli, az ol-chiki, az orija és a hindi.

A hírben az a pikáns, hogy ezek közül kettő – a gurmukhi és az ol-chiki – valójában nem is nyelv, hanem ábécé. Az előbbit a pandzsábi nyelv írására használják, az utóbbit pedig a szantáli nyelv lejegyzésére fejlesztették ki 1925-ben.

A főminiszter célja az új hivatalos nyelvek kinevezésével, hogy az állam 25 százalékos muszlim kisebbségének elnyerje a támogatását. Az India Today cikke szerint azonban Nyugat-Bengál 23 millió muszlimja közül csak 5 százalék használja az urdut, a nepáli, a pandzsábi és a orija kisebbségek aránya pedig mind egy százalék alatt van. A szantáliak 2,3 milliós kisebbsége ugyan jelentősnek mondható, de 70 százalék feletti köztük az írástudatlanság.

A hírből az se derül ki, hogy vajon mit jelent az, hogy „második hivatalos” nyelv. Nagy valószínűséggel a kormány belső működésében és kommunikálásában továbbra is az angol és a bengáli nyelvet fogja használni.

Forrás:

India Today: West Bengal to have six more languages for official use

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X