nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„nagy félelem uralkodik az egyetemek vezetőinek körében”
A nyílt kritikát nem engedélyezik az egyetemek

Körülbelül száz egyetemista és oktató jutott be Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarának egyik nagyelőadójába szerda délután, ahol a dékán tiltása ellenére ismét hallgatói fórumot tartottak, egyebek mellett a felsőoktatási keretszámok módosítását sürgetve.

MTI | 2012. február 23.
|  

A Hallgatói Hálózat tagjai Dezső Tamás dékántól kértek engedélyt, hogy hallgatói fórumot tarthassanak az egyetem Gólyavár nevű szárnyában, de ezt a kérést a dékán elutasította. A hallgatóság ezután az egyetem egyik termében gyűlt össze. A dékán az összegyűlt hallgatóság előtt azt kérte, hogy 45 percen belül hagyják el a termet és az épületet.

A fórum résztvevői nem vonultak ki, hanem folytatták tanácskozásukat. Este hét óra után egy delegáció kereste fel a dékánt azzal a kérdéssel, hogy folytathatják-e a fórumot az épületben este nyolc óra után. Dezső Tamás azonban közölte, hogy az egyetemi épületet este nyolc óra után bezárják. A fórum résztvevői kevéssel nyolc óra előtt elhagyták az épületet.

A hallgatói fórumon különböző munkacsoportok alakultak, amelyeknek célja, hogy az oktatási kormányzattal tárgyalásokat kezdjenek egyebek mellett a felsőoktatási keretszámok módosításáról. A fórumon bemutatkoztak az egyetemeken, főiskolákon, valamint a középiskolákban és külföldön a közelmúltban megalakultsejtek. A fórum résztvevői megszavazták, hogy új felvételi eljárás kiírását követeljék a kormánytól.


Miközben a Múzeum körúton még tartott az egyetemisták fóruma, a Hallgatói Hálózat közleményt juttatott el az MTI-hez, melyben hírt adtak az éppen zajló akciójukról.

Mint fogalmaztak, felháborítónak tartják, hogy az egyetemisták, gimnazisták és oktatók békés csoportjátkizárták a belvárosi egyetemekről.Az egyetemek vezetőinek döntése érthetetlen annak fényében, hogy múlt szerdán bizonyítottuk: békés, pártpolitikamentes, tárgyalásra és kompromisszumokra képes, a megállapodásokat tiszteletben tartó szervezet vagyunk, amely a felsőoktatás ügyéről kíván nyilvános vitát folytatni. A történtekből az látszik, hogy nagy félelem uralkodik az egyetemek vezetőinek körében. Inkább kitiltják saját diákjaikat az intézményeikből, minthogy engedélyt adjanak a nyílt kritikára, és ily módon konfrontálódjanak a kormányzattal, amely még mindig nem hozta nyilvánosságra az új finanszírozásról szóló rendeletet” – olvasható a közleményben, mely arra is kitér, hogy korábbanOrbán Viktor miniszterelnök úr is üdvözölte a hallgatói szerveződést, és hangsúlyozta az egyetemi autonómia fontosságát.

A nyílt kritikát nem engedélyezik az egyetemek
Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt
Mint kifejtették, ezért sem értik, hogy miért nem használhatják a hallgatói fórumaikhoz az „egyetemi tereket, de azt is kinyilvánították, hogy ők továbbra isegy minőségi és igazságos felsőoktatásért állnak ki, s e cél érdekében gyakorolnak nyomást a kormányzatra.

Az MTI az este folyamán megkereste a BRFK, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy a Múzeum körútra semmilyen rendőri egységet nem vezényeltek ki, mert senki nem jelezte nekik onnan, hogy rendőri beavatkozást igényelne.

A Hallgatói Hálózat legutóbbi demonstrációját február 15-én tartották Budapesten. Akkor több száz tüntető követelte a kormánytól a felsőoktatási törvény visszavonását és az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát, az egyetemek függetlenségét, a keretszámok újragondolását és a szociális ösztöndíjrendszer kialakítását.

A tüntetés résztvevői akkor az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi kampuszánál gyülekeztek, majd az Egyetemi rakparton és a Szabadság hídon keresztül vonultak a Fővám térre.

Utána az eredeti tervekkel ellentétben átvonultak az Egyetem térre, majd a tüntetők egy nagyobb csoportja meglepetésszerűen behatolt az épületbe. Egy üres előadóteremben fórumot tartottak, és követeléseikről egyeztettek. Este az egyetem vezetése által adott határidőre elhagyták az intézmény épületét. Ezalatt az Egyetem téren már erős rendőri készültség alakult ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X