nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Uniós támogatással a csángókért

Az MCSMSZ olyan településeke indítja be saját oktatási programját, amelyekre nem terjed ki a magyar állami támogatással működő program.

MTI | 2012. december 27.
|  

Az Európai Unió támogatásával indított magyar oktatási programot a Bákó megyei Máriafalván (Larguta) a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ), a magyar állam által támogatott moldvai magyar oktatási program korábbi szervezője.  Pogár László, a civil szervezet elnöke az MTI-nek elmondta, az európai forrást egy pályázatíró cég segítségével nyerték el. Ennek köszönhetően két magyarországi tanár bevonásával egy olyan településen sikerült elindítaniuk a délutáni magyarórákat, amelyiken korábban nem oktatták a magyar nyelvet az iskoláskorú gyerekeknek.

Az MCSMSZ elnöke elmondta, Máriafalván – az erdők közé zárt kis település elszigeteltsége miatt – a moldvai átlagosnál jobb állapotban őrződött meg a magyar nyelv, és a magyar identitástudat is. A bérelt magánházban tartott délutáni magyarórákat mintegy húsz 1-8. osztályos gyermek látogatja. A szervezők arra számítanak, hogy a gyermeklétszám Máriafalván is nőni fog az elkövetkezőkben, és a programot más moldvai településekre is kiterjeszthetik. „Ezen dolgozunk” – jegyezte meg Pogár László.  

Az MCSMSZ által megszervezett 25 településre kiterjedő moldvai magyar oktatási program lebonyolítását februártól a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségére (RMPSZ) bízta a nemzetpolitikai államtitkárság, miután hiányosságokat talált az MCSMSZ gazdálkodásában. A döntés elleni tiltakozásképpen februárban lemondott a csángószövetség teljes vezetése. Pogár László, a szövetség azóta megválasztott elnöke szeptemberben helyezte kilátásba, hogy az MCSMSZ beindítja saját oktatási programját, és olyan településeket céloz meg, amelyekre nem terjed ki a magyar állami támogatással működő program.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X