nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kormánynak kellene fellebbeznie MOGYE-ügyben?

A bíróság által hatálytalanított kormányhatározat a törvényességet állította helyre. A magyar tagozat továbbra is tanerőhiánnyal küzd.

MTI | 2013. április 12.
|  

Hatálytalanította a Marosvásárhelyi Táblabíróság a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar és angol nyelvű orvosi és gyógyszerészeti karát megalapító, tavaly márciusi kormányhatározatot, a döntés nem jogerős – adta hírül szerdán az Agerpres hírügynökség. A kormányhatározat alkalmazását már májusban felfüggesztette a bíróság, amíg az egyetem – román többségű – vezető testületei által benyújtott, a kar megalapítását kifogásoló kereset ügyében érdemi döntés születik. „Várható volt a táblabíróság döntése, amely megerősítette, hogy az egyetemi autonómiát a politika nem kerülheti meg” – mondta az Agerpresnek Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora.

A MOGYE-n zajló magyar és angol tannyelvű oktatást önálló karba szervező kormányhatározat volt 2012 áprilisában az Ungureanu-kabinet ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány egyik témája, amelynek nyomán a jobbközép kormány megbukott, és a Szociálliberális Szövetség átvette a hatalmat Romániában. Az Ungureanu-kabinet – amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vett – azután alapított magyar-angol kart a MOGYE-n, hogy az egyetem román többségű szenátusa az egyetemi autonómiára hivatkozva megtagadta az önálló magyar főtanszékek megalakítását, amelyet egyébként az oktatási törvény előírt. A kar megszervezésére – a kormányhatározat bírósági felfüggesztése és a kormányváltás nyomán – már nem került sor.

Szeptemberben Victor Ponta miniszterelnök szorgalmazására megállapodást írtak alá a MOGYE magyar és román oktatói a feszült helyzet rendezéséről. Múlt héten Szilágyi Tibor, a MOGYE rektorhelyettese az MTI-nek úgy nyilatkozott: csak részben teljesültek az egyezmény kitételei, a magyar tagozat továbbra is oktatóhiánnyal küzd. A MOGYE vezetése szerint csak akkor lehet szó a magyar főtanszékek megszervezéséről, ha az akkreditáláshoz elegendő számú főállású oktatója van a magyar tagozatnak.

Az RMDSZ reakciója

Fellebbezést sürget a román kormány részéről Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az ellen a döntés ellen, amellyel a marosvásárhelyi táblabíróság hatálytalanította a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar és angol tannyelvű karát megalapító, tavaly márciusi kormányhatározatot. Az RMDSZ szerdai hírlevele által közölt állásfoglalásban Kelemen Hunor túlkapásnak, „egy politikai nyomásra meghozott döntésnek” minősítette a táblabíróság határozatát.

Az RMDSZ elnöke szerint a most hatálytalanított kormányhatározat éppen a törvényességet állította helyre, miután az egyetem szenátusa többszöri miniszteri felszólításra sem volt hajlandó olyan chartát megszavazni, amely utat nyitott volna a magyar nyelvű orvosképzés intézményen belüli szervezeti önállósulása előtt. „A szóban forgó kormányhatározatot tavaly éppen a törvény betartása érdekében alkottuk meg, hiszen a MOGYE szenátusa nem tartotta be, és nem alkalmazta a tanügyi törvényt. Így normálisnak tartom, hogy a kormány, amelynek az a feladata, hogy a törvények alkalmazását biztosítsa, megalkotott egy kormányhatározatot, amely helyreállította volna a törvényességet” – mutatott rá Kelemen Hunor.

Hangsúlyozta: a Romániában élő magyar nemzeti közösség a bukaresti kormánytól, és a parlamenttől várja el, gondoskodjék arról, hogy az anyanyelven oktatáshoz való joga ne csorbuljon. Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett: ilyen körülmények között a kormánynak kötelessége fellebbezni a táblabíróság nem jogerős ítélete ellen.

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X