nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tőkést nem érdekli az anyanyelvi felsőoktatás?

Mulasztással vádolta meg szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Tőkés László európai parlamenti (EP) képviselőt amiatt, hogy a felsőoktatás korszerűsítéséről szóló EP-jelentés nem tartalmaz utalást az őshonos nemzeti kisebbségekre. Erre reagálva Tőkés László sajtóirodája közleményt adott ki, melyben azt hangsúlyozták, csak a jelentéstevők bevett gyakorlatához igazodnak, amikor az őshonos nemzeti közösségek anyanyelvű oktatására vonatkozó megfontolásokat módosító indítványokként viszik be a plénum elé.

MTI | 2012. február 3.
|  

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára szerint az európai felsőoktatás modernizációjáról szóló jelentés semmilyen utalást nem tartalmaz az anyanyelvű felsőoktatásra vonatkozóan.

Meglepődéssel szereztünk tudomást arról, hogy Tőkés László EP-képviselő jelentéstevői minőségében egyáltalán nem kezdeményezett a dokumentum szövegében az anyanyelvű felsőoktatással kapcsolatos előírásokat. Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a szöveg nemhogy minimális kisebbségvédelmi előírásokat nem tartalmaz, de egyáltalán nem szerepel benne az őshonos vagy etnikai kisebbségek kifejezés állapította meg közleményében Kovács Péter.
Az RMDSZ ezért egy módosító javaslatcsomagot állított össze, amelynek benyújtásával és fenntartásával Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselőket bízta meg. A romániai magyar szervezet szerint a jelentésnek utalnia kell a tagállamokban élő őshonos etnikai és nyelvi közösségek és kisebbségek anyanyelvű oktatására, biztosítania kell az ilyen közösségekhez tartozó személyek hozzáférését az anyanyelvű oktatáshoz, valamint tartalmaznia kell a helyi és regionális nyelvek oktatását és fejlesztését.


Tőkés László sajtóirodájának szerdai közleménye szerint a szövegtervezet jelenlegi formája az EP kulturális és oktatási bizottságának szakértőivel való szoros konzultáció eredményeként született meg.A jelentéstevők bevett gyakorlatához igazodva, csupán taktikai okai voltak annak, hogy az őshonos nemzeti közösségek anyanyelvű oktatására vonatkozó megfontolásokat más érzékeny témákhoz hasonlóan módosító indítványokként visszük be a plénum elé kerülő végleges szövegváltozatba” – olvasható a dokumentumban, amely megjegyzi, hogy Tőkés László is benyújtott módosító javaslatokat.
A közlemény emlékeztet, hogy Tőkés László a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) püspökeként alapította meg Erdély első önálló magyar nyelvű felsőoktatási intézményét, a Sulyok István Református Főiskolát, aminek a jogutódja a mai Partiumi Keresztény Egyetem (PKE). Ez az egyetem az 1959-ben beolvasztott Bolyai Tudományegyetem után fél évszázaddal elsőként nyerte el önálló magyar tannyelvű intézményként a román állami akkreditációt
olvasható a közleményben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X