nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi kell a csángó gyerekeknek?

jótékonysági rendezvény tartanak a trunki csángó gyerekek oktatásáért, a Gyermekek határok nélkül program szervezői pedig még keresik a diákok jutalmazását.

MTI | 2011. november 24.
|  

A MÁV székházban tartandó rendezvény programján trunki betlehemest adnak elő a csángó gyermekek, és fellép a Szeretmenti Népdalverseny első két helyezettje. Orbán Borbála énekel, Kovács Krisztián ének- és furulyaszámokat ad elő.

Az esten a moldvai csángómagyar oktatási programról tart beszámolót Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke, és beszédet mond Szőcs Lajos Levente, a trunki magyar oktatási program vezetője.

A moldvai csángó oktatási program tavaly ünnepelte tízéves évfordulóját. Az MCSMSZ honlapja szerint az oktatási program az elmúlt 10 évben beindított egy olyan folyamatot, amelynek révén a csángók magyar nyelvi oktatása megkezdődött, ez azonban nem nevezhető áttörésnek sem a számadatok, sem az elért eredmények szempontjából. A mintegy 9000 moldvai csángó gyerek közül, akik még valamennyire beszélik, értik őseik nyelvét alig 1500-at tanítanak pillanatnyilag, és mindössze 75 gyerek számára tudják biztosítani a magyar nyelven való továbbtanulás lehetőségét. Trunk, az egykori halászfalu a Szeret folyó partján található Bákótól 21 km-re. A trunki magyar oktatási programban 101 gyermek, az érintettek 49,5 százaléka vett részt a 2010/2011-es tanévben.

Romániai és szerbiai együttműködés a magyar szórványban

Végéhez közeledik az egyik romániai és szerbiai magyar egyesület európai uniós támogatással megvalósuló kezdeményezése, a Gyermekek határok nélkül. A szervezők még keresik a legjobban teljesítő diákok megfelelő jutalmazását.

A zentai „Ci-Fi” Civil Központ a temesvári Szórvány Alapítvánnyal közösen februárban kezdte el decemberig tartó programsorozatát, amelyben a román-szerb határ két oldaláról tíz romániai és tíz szerbiai bánsági település általános iskolás korú magyar anyanyelvű gyermekei vesznek részt.

A tízhónapos csapatvetélkedővel a szervezők célja színesíteni a magyar szempontból szórványnak számító kistelepüléseken élő gyermekek életét – mondta Kovács Katalin, a temesvári Szórvány Alapítvány irodavezetője és programmenedzsere az MTI-nek.

A programokon résztvevő több száz gyermeknek bábszínházi előadásokat, tudományos-, helytörténeti- és sportvetélkedőket szerveztek. A programsorozat december 3-án a vajdasági Zentán gyermekfesztivállal zárul.

Kellemes gondot okoz a szervezőknek, hogy az uniós pályázatban nem szerepelt a résztvevő csapatok díjazása, viszont az eddigi tapasztalataik szerint a gyermekek igényelnék ezt. Saját lehetőségeiken túl ezért a záró rendezvényig olyan támogatókat próbálnak felkutatni, akik jutalmul például ingyenes nyári tábort tudnak felajánlani a szerbiai és romániai szórványtelepülésekről érkező néhány magyar gyermekeknek.

A tíz hónapon át tartó programsorozatról és a szervezőkről részletesebb információt a www.banatkids.eu honlapon lehet találni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X