nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Túl az olimpián

A Nagy-Britannia egészére kiterjedő, több hónapos kulturális fesztivállal népszerűsíti a nyári olimpiai játékokat az Egyesült Királyság.

MTI | 2012. július 23.
|  

A londoni olimpia sporteseményeit nagyszabású művészeti rendezvénysorozat kíséri: a 2008 óta zajló Kulturális Olimpia csúcspontjaként bő két hónapos, a szigetország egészére kiterjedő kulturális programsorozatot indítottak június végén. A London 2012 Fesztivál mintegy 12 ezer művészeti programot, koncerteket, képzőművészeti kiállításokat, színházi előadásokat és szabadtéri rendezvényeket kínál a briteknek és a szigetországba utazóknak – nagyobbrészt ingyen. A London 2012 Fesztivál eseményeiről Abszolút London címmel napi tudósításokban számol be az olimpiai közvetítés idején az m1 és az m2. A Kossuth Rádió a Shakespeare-éjszakák sorozatával kapcsolódik a Kulturális Olimpia kínálatához – közölte az MTI-vel pénteken az MTVA kommunikációs igazgatósága.

A programsorozatba bekapcsolódik az áprilisban indult Shakespeare Világfesztivál és az augusztusi Edinburghi Fesztivál is. A londoni Hyde Park pedig egyszerre ad helyet az olimpiai triatlon versenyeknek és nagyszabású koncerteknek, a River of Music nevű rendezvényen pedig a Temze-partot változtatják koncerttérré a britek, de az alkalomra épült Anish Kapoor 115 méteres, az Olimpiai Park fölé magasodó Orbit kilátó-szobra is. Az Abszolút London alkotói (a szigetországi riportjaiért már díjazott Rieger Johanna szerkesztő-riporter és Kilián Attila operatőr) igyekeznek átfogó képet adni a fesztivál eseményeiről.

A London 2012 Fesztivál programjaiból válogatva ízelítőt adnak a galériák kínálatából (a Serpentine Gallery Yoko Ono munkáit mutatja be, a Tate Modern pedig Damien Hirst és Edvard Munch alkotásait állítja ki), belenéznek a Shakespeare szülővárosában, Stratfordban szervezett színházi előadásokba, a komolyzenei koncertekbe a Royal Albert Hallban.

 

A stáb bemutatja a Londoni Magyar Kulturális Központ munkáját, és interjút készít olyan brit szakemberekkel is, akik a magyar kultúra szigetországi népszerűsítésén fáradoznak. A színes riportokat július 28-a és augusztus 12-e között minden nap 20 órától sugározza m1 és az m2, de a tudósítások elérhetők lesznek a közmédia YouTube-csatornáján és Facebook-oldalain is.

Túl az olimpián
Forrás: Wikimedia Commons / Capuchagt / GNU-FDL 1.2

A Kossuth Rádió szintén csatlakozik a brit kulturális fesztiválhoz. Július 23-ától Tóth Vali tudósítja a londoni művészeti eseményekről a hallgatókat reggelente a 180 percben, július 27-én pedig Shakespeare éjszakák címmel indít sorozatot a rádió. A sportközvetítések után éjszakánként Shakespeare egy-egy drámájának hangfelvételét sugározza a Kossuth Rádió.

A kínálatban szerepel A vihar, a Rómeó és Júlia és az Othello, a Hamlet, az Ahogy tetszik, a Szentivánéji álom, a Macbeth, a Szeget szeggel vagy éppen a Vízkereszt, vagy amit akartok, a többi közt a Nemzeti Színház, a Madách Színház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház és természetesen a Rádiószínház művészeinek legendás előadásaiban. A sorozatot már június 23-ától különleges beszélgetésekkel vezeti fel a Kossuth Rádió a 180 perc, a Napközben, a Közelről, az Aranyalap, illetve a Vers napról napra című műsoraiban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X