nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
6 millió néző, 20 eladott CD?

Az európai kisebbségi nyelvek idei dalfesztiválja ismét sok televíziónézőt vonzott, 6 millióan hallgatták az érthetetlen szövegű dalokat.

nyest.hu | 2011. november 21.
|  

Míg a Eurovíziós Dalfesztiválon már évek óta az angol nyelv dominál, addig a kistestvér, a Liet International dalfesztiválján csak európai kisebbségi nyelvvel lehet indulni. Ez az Európa által elismert 82 helyi vagy kisebbségei nyelv egyikét jelenti.

Az idei 12 döntős között szerepeltek asztúriai, ladin, baszk, számi, fríz, vepsze, udmurt és rétoromán nyelveken énekelő előadók is. A versenyt idén az olaszországi Udinében rendezték meg. A becslések szerint 6 millióan nézhették a televíziós közvetítést, ez azonban nem feltétlen jelent elkötelezett rajongótábort. A 2008-as fesztiválról készített CD-ből például „talán ha 20” eladására számítottak.

Az idei győztes a fríz nyelven éneklő Janna Eijer lett, ami egyben 2000 eurós díjazással is jár. A másik kiemelt helyezett pedig a közönségdíjat megszerző osztrák Coffeeshock Company nevű együttes volt, burgerlandi (gradišćei) horvát nyelvű számukkal.

 

Forrás

The Telegraph: Sami, Frisian and Udmurt – the obscure languages of Europe's 'minority' song contest

Swissinfo: Romansh hits the song contest stage

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X