nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb kötet került elő Pázmány könyvtárából

Újabb kötettel egészült ki a Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárából származó, a jelenkori Magyarországon őrzött kora-újkori nyomtatványkollekció.

MTI | 2013. február 11.
|  

A dokumentumokat őrző Egyetemi Könyvtár az MTI-t szerdán arról tájékoztatta, hogy a kötet Abraham Bzovius (Bzowsky) domonkos szerzetes kétkötetes, egybekötött vasárnapi prédikációinak gyűjteménye Concionum dominicalium totius anni tom. I-II. (Coloniae Agrippinae, apud Antonium Boetzerum, 1612) címen. A közlemény szerint a könyv jelenleg magántulajdonban van, ám a tulajdonos hozzájárult ahhoz, hogy a kötetet a március 29-ig látogatható Pázmány-relikviák a budapesti Egyetemi Könyvtárban című kiállításon a közönség elé tárják.

A nyomtatvány fizikai meglétével, előkerülésével nem csupán a jelenkori Magyarországon őrzött, Pázmány pozsonyi könyvtárából származó kötetek száma nőtt huszonhétről huszonnyolcra (ami immár összesen harminckét művet jelent az önálló nyomtatványok egy kötetté kötésének gyakorlata miatt), hanem gyarapodott a magyarság elidegeníthetetlen nemzeti kincsestára is – olvasható a könyvtár közleményében.

A kötet fizikai állapota kifogástalan: a pergamenkötést javították, a leszakadt, minden bizonnyal színes selyemkötőket vékony bőrkötőkkel pótolták, és új az oromszegés is. A kötet első öt és utolsó hat levelét gondosan restaurálták, tisztították és kisimították.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X