nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Mese útja, avagy hogyan válhatsz olvasóvá

A Mese útja országos olvasóvá nevelési program Tündér havának elindítása mellett múzeumpedagógiai foglalkozások, könyvkiállítás, mesemondó műsor és tárlatvezetés is várta a gyerekeket, pedagógusokat és könyvtárostanárokat a Tündérek a Tündérpalotában című szakmai rendezvényen az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet – Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban (OFI-OPKM) hétfőn Budapesten.

MTI | 2010. március 2.
|  

Az OPKM, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete (IBBY) és a Könyvtárostanárok Egyesületének (KTE) közös, olvasóvá nevelést célzó rendezvényén Fazekasné Sin Gyöngyi könyvtárostanár és Bosnyák Viktória író Tündérboszorkány címmel bemutató foglalkozást tartott alsó tagozatos tanulókkal. Az író gyermekregénye szerint a tündérboszorkányok olyan könyvtárostanárok, akiknek az iskolájában nem olvasnak a gyerekek. A tündérboszorkányokat úgy lehet ismét tündérré változtatni, ha a gyerekek újra sokat olvasnak, és gyakran járnak a könyvtárba. A foglalkozáson a könyvtárostanár egyebek mellett arról kérdezte a diákokat, hol élnek a tündérek, hogy néznek ki és hol lehet velük találkozni. Szó esett arról is, hogy milyen könyvek találhatók az olvasóteremben, milyen kötetekben lehet utánanézni a többi között a tündéreknek, de az egyik feladat megoldása érdekében az interneten is kutakodtak a tanulók. A foglalkozást rajzolás, szótárhasználat és interjúkészítés is színesítette. A foglalkozáson részt vevő diákok közül többen úgy nyilatkoztak, hogy nagyon tetszett nekik a "rendhagyó óra" és szívesen jönnének máskor is.

Pincétől a padlásig címmel Bakó Anna szakmai vezetésével tekinthették meg az érdeklődők az OPKM műemléki Tündérpalota fantázianevű épületét, de az Orbis Pictus – Szemléltetés az iskolában című állandó tárlat is nyitva állt a közönség előtt. A résztvevők emellett megnézhették az OPKM és a KTE 2001-2002-ben nagy sikert aratott gyermekkönyv-történeti kiállítását és a Tündérek könyvei című tárlatot, a gyerekeket mese, papírmárványozás és feladatlapos játékok is szórakoztatták.

Az olvasóvá nevelő program projektjeihez önkéntes alapon csatlakoznak a gyermekek olvasásáért felelősséget érző szervezetek, intézmények. A 2009. áprilisban indult és 2010 áprilisáig tartó program célja, hogy szakmai támogatást nyújtson mindazoknak, akik a gyermekkel foglalkozva olvasási nehézségeket, az olvasási kedv romlását tapasztalták. Minden hónap egy mesehőst jár körbe, középpontban volt már egyebek mellett a Ván­do­r, a Boszorkány, a Sárkány, az Óriás és a Varázsló is.

Információ
X