nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új szlovák tulajdonosa van
a magyar Új Szónak

Az Új Szó főszerkesztője úgy nyilatkozott: amíg biztosított a szerkesztőség függetlensége, addig nem kívánnak távozni.

MTI | 2014. október 18.
|  

Kivétel nélkül beszámoltak a pozsonyi lapok szerdán arról, hogy a Penta szlovák befektetési csoport megvásárolta a magyar nyelvű Új Szó és a liberális Sme napilapok kiadóvállalatának, a Petit Pressnek az ötven százalékos részvénycsomagját.

A Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági közéleti lap szerdai cikke szerint a Petit Press nagyságrendileg a harmadik legnagyobb kiadóvállalat Szlovákiában a piacvezető Ringier Axel Springer és a 7 Plus kiadóvállalatok után, egyebek mellett ők adják ki a liberális Smet és az egyetlen szlovákiai magyar nyelvű napilapot, az Új Szót is.

A kedden bejelentett tranzakció során – amelyet még a szlovák Monopolellenes Hivatalnak (PMÚ) is jóvá kell hagynia – a Petit Press részvénycsomagjának 50 százaléka cserélt gazdát, lapinformációk szerint 15 millió eurós áron. A részvénycsomagot eddigi tulajdonosától, a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft kiadótól a Sita szlovák hírügynökség leányvállalata, a Namav vásárolta meg a Penta befektetési csoport anyagi segítségével. A Pentának az elmúlt időszakban két másik szlovákiai médiavállalat a 7 Plus kiadó és a Trend Holding is ellenőrzése alá került.

A Petit Press részvényeinek fennmaradó 50 százaléka az Első Szlovák Befektetési Csoport (PSIS) tulajdonában van. A Sme weboldalán közölt információk szerint a Peter Vajda nagyvállalkozó által képviselt PSIS elővásárlási joga volt a Petit Press részvényeire, s opcióját érvényesíteni is akarta. Erre mégsem került sor, mivel a részvénycsomag korábbi német tulajdonosa nem fogadta el ajánlatukat, mert a PSIS először csak a részvények mintegy tíz százalékát akarta megvenni.

A résztulajdonváltás azt követően váltott ki szokatlanul jelentős médiavisszhangot, hogy amiatt a Sme szerkesztőségének túlnyomó része kilátásba helyezte: távozik a laptól. A liberális lap újságírói állításuk szerint azért szánták el magukat erre a lépésre, mivel az új tulajdonos miatt veszélyeztetve érzik a lap és újságírói munkájuk függetlenségét. A Sme főszerkesztője és négy helyettese kedden már be is nyújtotta felmondását, a többiek távozásáról még nem kerültek nyilvánosságra információk. A Penta vezetése a független Pravdának nyilatkozva „idő előttinek és aránytalannak” minősítette a lap szerkesztőinek reakcióját. A kiadóvállalat másik lapja, az Új Szó szerdai számában annak főszerkesztője úgy nyilatkozott: ugyan aggályokra adhat okot, hogy pénzügyi csoportok próbálnak befolyást szerezni a médiában, azonban amíg biztosított a szerkesztőség függetlensége, addig nem kívánnak távozni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X