nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új dinoszauruszfajt találtak

Új növényevő dinoszauruszfaj további csontjait sikerült azonosítania az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportnak a hagyományos nyári iharkúti ásatáson - közölte Ősi Attila paleontológus kedden az MTI-vel.

MTI | 2012. augusztus 1.
|  

Elmondta, hogy a dinoszaurusz a Rhabdodontid Ornithopodák családjához tartozik, abból is a primitívebb fajta, kis termetű növényevő. Az 1,8 méter hosszú állat a hátsó lábain járt. Leletei már korábban is előkerültek; a kutatási eredmények publikálása folyamatban van. Az új fajt még nem nevezték el.

Paleontológus mutatja az iharkúti ásatáson feltárt új növényevő dinoszauruszfaj csontjának kövületét
Paleontológus mutatja az iharkúti ásatáson feltárt új növényevő dinoszauruszfaj csontjának kövületét
(Forrás: MTI / Nagy Lajos)

„Most már tudjuk, hogy egy új fajról van szó, mégpedig olyanról, amely csak Európából ismert, a kontinensre nézve endemikus” – fogalmazott Ősi Attila, aki a publikálásig többet nem akart elárulni a leletről.

Az akadémiai Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport első éves részprojektjének egyik legfontosabb feladata, hogy mindent kiderítsen a kis termetű növényevőről, legfőképpen azt, hogy miért volt ilyen kicsi. A mostani kutatás során, hétfőn az ismeretlen növényevő teljes vállövcsontja került elő, ami a paleontológus szerint fontos adatokkal szolgálhat.

„Ennek az új növényevőnek már a legelső, 2000-es évi ásatáson is került elő csontja, s a későbbi években is, de mindig csak egy-egy. Hiába találtunk 12 év alatt legalább tízezer csontot, ettől a dinoszaurusztól csupán néhány tucat került elő. Nagyon jó megtartású leletek ezek: állkapcsok, fogak, koponyaelemek, végtagcsontok, csigolyák” – magyarázta a tudós.
    A bakonyi ásatáson az elmúlt napokban több száz más csont-, illetve fogmaradványt is találtak, valamint további jelentősebb felfedezéseket is tettek, de az utóbbiakról csak későbbre ígért tájékoztatást az ásatásvezető.

Paleontológusok dolgoznak az iharkúti ásatáson
Paleontológusok dolgoznak az iharkúti ásatáson
(Forrás: MTI / Nagy Lajos)

Ősi Attila azt is elmondta, hogy a Hungarosaurus tormai, a négy lábon járó, páncélos dinoszaurusz részleges csontváza is előkerült, feltárása még folyamatban van.

„Olyan csontváz került elő, ahol az egyes elemek - bordák, csigolyák és a medence részei - az eredeti helyzetet mutatva összekapcsolódnak. A feltárása csak most kezdődött, még nem tudjuk, hogy milyen leletek kerülnek elő. Tártuk már fel korábban is csontjait, de az az érdekes, hogy ezek hogyan kapcsolódnak össze és milyen pozícióban vannak a medencecsontok. Ezáltal többet megtudhatunk a dinoszaurusz testtartásáról, csontvázfelépítéséről” – mutatott rá Ősi Attila.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X