nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A hájáért és csontjaiért ölték meg

Vadászok mészárolták le Jukát, a fiatal gyapjas mamutot (Mammuthus primigenius), amelynek tetemét egy jégfalba fagyva találták Jakutföldön, a Laptyev-tenger partján; viszonylagos épségben fennmaradt földi maradványainak vizsgálatát most fejezték be orosz és amerikai tudósok.

MTI | 2012. április 8.
|  

Bár a radiokarbonos vizsgálatok eredményeire még várni kell, a tudósok meggyőződése szerint Juka tízezer éve, vagy még régebben pusztult el. A fogazat és az agyarak alapján halálakor az állat két és fél éves lehetett.

A tetem vizsgálata fényt derített arra is, hogy a mamutot küzdelmes élete során mind a barlangi oroszlán (Panthera leo spelaea), mind az ember megtámadta. Ragadozótól származnak Juka oldalán a behegedt karmolások, ahogy a be nem gyógyult sebek a törzsön és a harapásnyomok a mamutfarkán, amelyeket az állat a halála előtt szerzett. A paleontológusok felfedezték, hogy eltörött az ormányos egyik hátsó lába is – olvasható a Discovery News hírportálon.

„A jelek szerint a barlangi oroszlán(ok) által üldözött Juka elesett, és eltört a lába, ekkor léptek a színre a vadászok, akik végeztek a mamuttal” – magyarázta Daniel Fisher professzor, a Michigani Egyetem paleontológiai múzeumának igazgatója, aki az állat irháján „bizarr sérülések” sokaságát fedezte fel, beleértve a koponyától a hát közepéig tartó hosszú egyenes vágást.

„Leginkább a mamut hája és a nagy csontok érdekelték a vadászokat” – mutatott rá az amerikai paleontológus. A mamutkoponyáját, gerincét, bordáit és medencéjét ugyanis eltávolították. A koponyát és medencét a közelben fedezték fel, a gerinc jelentős része és a bordák háromnegyede azonban hiányzik. A vadászok elvitték a belső szerveket, kikanyarítottak néhány jókora darabot a combokból, ugyanakkor érintetlen a lábszár és a törzs izomzata.

”Ez az első viszonylag ép, lágyrészekkel együtt fennmaradt mamuttetem, amelyen láthatók az emberi ténykedés nyomai” – hangsúlyozta Daniel Fisher. Ami megmaradt Jukából, azt a közelben rejtették el a vadászok, akik soha nem tértek vissza a zsákmány többi részéért.

A lelet érdekessége a gyapjas mamut szőrzete, amely Juka esetében vörösesszőke. 2006-ban vetették fel a tudósok DNS-vizsgálatok alapján, hogy a mamutok szőrzete a feltételezettnél világosabb lehetett, de Juka szolgáltatta az első bizonyítékot az elmélet alátámasztására.

Ifjú mamut hazánkban is akad

Egy fiatal mamut csontvázának mintegy 20 százaléka került elő a Heves megyei Feldebrő határában – tájékoztatta pénteken az MTI-t az ásatást vezető paleontológus.

A lelet különlegességét az egy egyedtől származó nagyszámú csont jelenti; szintén ritka, hogy eredeti helyén, nem pedig szélfútta löszös üledékben, vagy folyóvíz hordalékban lelnek őslénymaradványokat – közölte Gasparik Mihály, aki egyben a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa.

Ugyancsak érdekesség, hogy a csontokat ősemberek rakták egy halomba, vagyis vagy elejtették a fiatal állatot, vagy a tetemet fogyasztották el; az emberi kéz jelenlétét pattintott kőeszközszilánkok is bizonyítják – fűzte hozzá. Mint elmondta: a lelet minimum 16-18 ezer és maximum 60 ezer éves. Közelebbit azért nem tudnak mondani, mert nem került elő az állat koponya-, illetve állkapocscsontja. Ugyanis a fogak vizsgálata szükséges a kormeghatározáshoz.

Magyarország területéről 14-15 ezer éve tűntek el a mamutok; a kontinensen 8-9 ezer éve pusztultak ki, az utolsó elzárt populációk pedig 3700 éve tűntek el a Földről. Kihalásukat a jégkorszak végével felmelegedő klíma hatására összezsugorodó élőhely okozta – magyarázta a régész. A leleteket most konzerválják és tudományosan feldolgozzák, majd tudományos fórumokon bemutatják – mondta Gasparik Mihály.

Magyarországon egyébként három mamutcsontváz tekinthető meg: egy kifejlett példány Gyöngyösön, egy felnőtt és egy borjú pedig Zircen. Ugyanakkor a Természettudományi Múzeumban is látható volt egy csontváz a Jégkorszak kiállítás keretében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 scasc 2012. április 9. 19:12

A gyöngyösi nem kifejlett példány! Süldő volt halálakor.

5 arafuraferi 2012. április 9. 16:39

@arafuraferi: fordítva:-), szóval az elefántok nem epilált mamutok, azaz nem egyenesági rokonok. akárcsak az angol és a gót.

4 arafuraferi 2012. április 9. 16:29

@doncsecz: Pont nem ezt mondtam de mindegy, azt mondtam olyan mintha azt mondanád, pedig se a mamut nem gyantázott elefánt, se az angol nem újgót.

3 doncsecz 2012. április 9. 16:07

@arafuraferi: Na várjunk csak, a gót nyelvnek tehát egyenes ági leszármazottja az angol, meg a holland? Közös őstől esetleg eredhetnek, de az angol és a holland tudtommal nem a gótból alakult ki. A hollandból kialakult a búr, abban az esetben beszélhetünk leszármazásról, vagy ahogy az arabból kialakult a máltai.

2 arafuraferi 2012. április 9. 15:02

@doncsecz: "a mamut nem halt ki, csupán átalakult..."Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy gót nyelv nem halt ki, a nyelv utódait ma is beszélik Angliában, Hollandiában Németországban stb. pedig azok a germán nyugati ágai, nem pedig a keletiek. Ugyanúgy a mamut is más leszármazási vonal, ahogy maga a mai létező három elefántfaj is de annyit azért lehet mondani, hogy legközelebbi rokona az indiai elefánt (ezen keresztül akarják feltámasztani, de ez is csak több generáción keresztül lenne lehetséges), az afrikaihoz nem sok köze van.

1 doncsecz 2012. április 9. 14:39

Jó pár éve találtak jégbefagyva egy egész mamutot vhol Szibériában. A kutatók reménykedtek, hogy a test a jégben épségben maradt, s talán ha nyernek élő DNS-t belőle, egy elefánton keresztül újra feltámaszthatnák. De kiderült, hogy a mamut teste a jég alatt nem is volt épp.

Véleményem szerint azonban a mamut nem halt ki, csupán átalakult és utódai ma is ott élnek Afrikában és Dél-Ázsiában.

Információ
X