nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mítosz és tudomány
Honnan ered az egyszarvú legendája?

Rövidesen a nagyközönség is láthatja annak a történelem előtti óriás orrszarvúnak a maradványait, amelyet ukrán régészek találtak az Azovi-tenger partján.

MTI | 2012. július 1.
|  

A tudományos nevén kaukázusi Elasmotheriumként ismert állat megkövesedett maradványainak feltárását három éve kezdték meg az Azovi Múzeum és Paleontológiai Intézet régészei a Tamany-félsziget tengerpartján. Az Elasmotherium caucasicum mintegy 0,8-1,1 millió évvel ezelőtt nagy számban élt ezen a területen  olvasható a Kárpátinfo.net hírportálon.

Az ásatások során talált leletekből a múzeum munkatársai rövidesen összeállítják a mesebeli egyszarvú (unikornis) legendájának forrásául szolgáló ősi, páratlan ujjú patás csontvázát, amelyet a látogatók is megtekinthetnek. Egyedül a nevében is szereplő szarvat nem tudják reprodukálni, annak felépítése ugyanis fehérjealapú volt, így teljesen elbomlott az évezredek során.


Elasmotherium-fajok a késő pliocénben, Közép-Ázsia területén jelentek meg először. Marmagasságuk körülbelül 2 méter, a testhosszuk 6 méter lehetett. Egy méter hosszú koponyájukon viselt szarvuk elérte a 2 méteres hosszúságot. Súlyuk körülbelül 5 tonna volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X