nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új arab nyelvoktatási központ Kínában

Ünnepélyesen újra megnyitották az arab nyelv és az iszlám kultúra központját Pekingben Abu-Dzabi trónörökösének, Mohammed bin Zájed Ál Nahaján sejknek a jelenlétében, mivel a felújítást az Egyesült Arab Emírségek szponzorálta – jelentette a Hszinhua hírügynökség szerdán.

MTI | 2012. április 1.
|  

A pekingi idegen nyelvek egyeteméhez tartozó intézetet 1994-ben alapították Zájed bin Szultán Ál Nahaján sejknek, az emirátusok akkori elnökének adományából. A jelenleg háromnapos hivatalos látogatáson  Kínában tartózkodó trónörökös 2009. évi útja alkalmával 2,8 millió dollárt ajánlott fel a központ átépítésére, felújítására.

Az egyetemi tanács elnöke az ünnepségen azt hangoztatta, hogy az intézmény fontos bázisa lett az arab nyelvoktatásnak Kínában, egyben nagy szolgálatot tesz az iszlám kultúra terjesztésében. Elhangzott, az intézet az arab világ több kutatóját, ismert tudósát fogadta már.

A hírügynökségi jelentés szerint Abu Dzabi trónörököse további 1,12 millió dollárral kíván hozzájárulni a jövőbeni kulturális cserék elősegítéséhez, „a tanárok és diákok küldetésének sikeréhez”.

A központ ötemeletes, területe 4.100 négyzetméter. Fennállása óta több mint 600 diák alapképzéséhez, mesterképzéséhez, illetve doktori fokozatának megszerzéséhez járult hozzá.

Mohammed sejk Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök meghívására érkezett Pekingbe, s programjában szerepel találkozó a kínai házelnökkel és a kormányfővel, Ven Csia-paóval (Wen Jiabao) is.

A kínai miniszterelnök ez év januárjában járt a térségben, amikor Szaúd-Arábia és Katar mellett a hét sejkségből álló Egyesült Arab Emírségeket is felkereste. Kína kőolajimportjának a fele származik a közel-keleti országokból.  Peking a jelek szerint alternatív forrásokban gondolkodik, mivel attól tart, hogy  Irán – atomprogramja miatti – szankcionálása következtében jelentős kiesés érheti.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X