nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hódítanak a „kisebb” idegen nyelvek Kínában

Jó álláshoz segítenek, ezért népszerűek a kínai egyetemeken az olyan kisebb nyelveket oktató szakok, mint például a szuahéli és az urdu.

nyest.hu | 2010. március 31.
|  

Peking három legjobb nyelvi egyetemén áprilisban kezdődnek a felvételik a „kisebb” nyelvi szakokra. A Pekingi Külföldi Tanulmányok Egyetemén (BFSU) például 14 kisebb nyelvi szakon fognak osztályt indítani idén. Ez öttel kevesebb, mint tavaly – idézi a kínai Xinhua hírügynökség az egyetem felvételi igazgatóját. Ez azért van így, mert némelyik szakon csak minden második vagy minden negyedik évben indítanak évfolyamot. Idén nem indul például burmai, urdu és hausza szak sem. (Utóbbi egy afroázsiai nyelv, az arab és a héber távoli rokona, amit összesen 25 millióan beszélnek a világon, főleg Nigériában.)

A kínai főváros másik két idegen nyelvekre specializálódott egyeteme: a Pekingi Nyelv és Kultúra Egyeteme és a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme. A három intézmény népszerűségét jól jelzi, hogy összesen mindössze 207 diákot fognak felvenni a legalább 2500 jelentkező közül.

A kisebb nyelvek népszerűségének oka, hogy segítségükkel könnyen lehet külföldi állásokhoz jutni. A júliusban végző szingaléz szakos hallgatók például már mind találtak állást. (A szingaléz a hindi rokona és Srí Lanka fő hivatalos nyelve – Srí Lankának pedig jó gazdasági kapcsolata van Kínával.) A BFSU hat új szakot is indított idén – lett, litván, szlovén, észt, máltai és ír szakokat – tekintettel arra, hogy ezek hivatalos nyelvek az EU-ban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X