nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tüntettek a pedagógusok

Pozsonyban követelték, a kormány szüntesse meg az oktatásügy alulfinanszírozottságát, még pedig úgy, hogy évente növelje a GDP 0,3 százalékával a szektorra szánt állami kiadások mértékét.

MTI | 2013. május 8.
|  

Az oktatásügyben való nagyobb mértékű és mihamarabbi állami anyagi szerepvállalást követelt közel kétezer pedagógus a pozsonyi parlament épülete előtt kedd délután. A szlovák pedagógusok szakszervezete által szervezett tiltakozó megmozdulás a tanárok tavaly ősszel kezdődött és decemberben felfüggesztett sztrájkjának és tiltakozássorozatának keretébe illeszkedik. Míg az őszi nyomásgyakorló akciókkal a pedagógusok elsődlegesen bérköveteléseik teljesítését célozták, a mostani tiltakozás során nagyobb hangsúlyt kapott az a követelés: a kormány szavatolja, hogy minden évben emelni fogja az oktatásügybe áramló költségvetési források arányát. A tüntetést a szakszervezet akkorra időzítette, amikor a parlament oktatási bizottsága a szaktárcának az oktatásügy helyzetét értékelő jelentésével foglalkozik.

A „Minőségi oktatásért tisztességes bért” és „A jövőbe fektetett pénz a társadalom jövője”, illetve hasonló feliratú transzparensekkel felvonuló pedagógusok először a kormánypalota előtt gyűltek össze, majd innét az óvároson átvonulva jutottak a törvényhozás épülete elé. Itt Pavol Ondek, a szlovák pedagógus szakszervezet elnöke foglalta össze a követelésüket, amelynek lényege, hogy a kormány szüntesse meg az oktatásügy alulfinanszírozottságát, még pedig úgy, hogy évente növelje a GDP 0,3 százalékával a szektorra szánt állami kiadások mértékét.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a kormánynak mihamarabb nem csupán politikai, hanem pénzügyi szinten is prioritásként kell kezelnie az oktatásügyet. Hozzátette, hogy az oktatásügyre fordított pénzügyi források aránya Szlovákiában jelentős mértékben alatta marad az OECD-országok, de még a visegrádi négyek átlagának is.

Szlovákiában már az idén 200 millió euró többletforrást kellene az oktatásügybe pumpálni, hogy a finanszírozás arányában elérje az OECD-országok átlagát – hangoztatta a szakszervezeti vezető, majd felszólította a kormányt, hogy még a jelenlegi ciklusban valósítsa meg az oktatásügy finanszírozottságának javítását célzó, a kormányprogramban is megfogalmazott ígéreteit.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X