nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Horvátellenesség
Túl megengedőek az önkielégítéssel szemben

Horvátországban az egyház még mindig képtelen lemondani a politikai befolyásolásról.

MTI | 2012. december 11.
|  

Tiltakozik a horvát katolikus egyház az iskolai egészségügyi nevelés szexuális felvilágosításra vonatkozó része ellen, amely szerinte káros a gyermekekre, mert egyebek között megengedő a homoszexualitással és az önkielégítéssel szemben. A papok sok egyházközségben arra buzdítják a szülőket, hogy gyűjtsenek tiltakozó aláírásokat és szabotálják az egészségügyi nevelést, ne engedjék gyermekeiket az órára, még akkor sem, ha igazolatlan jár érte – írja a Jutarnji list napilap hétfői számában. Az újság szerint egy segédpüspök nemrég egyenesen horvát- és katolikusellenesnek nevezte prédikációjában az egészségügyi nevelést.

Az alap- és középfokú oktatási intézményekben idén vezették be kísérleti jelleggel az egészségügyi nevelést, amelyet más tantárgyakba beolvasztva oktatnak. Az oktatási tárca által kidolgozott tanterv az egészséges életmódra, a függőség, illetve az erőszakos viselkedés megelőzésére és a szexuális felvilágosításra helyezi a hangsúlyt. Az egyház már az előkészítő fázisban élesen bírálta, és tiltakozott a (baloldali) kormány tanterve miatt, amely szerint például az önkielégítés nem káros. 

A tanterv ellen érvelve egy káplán azt állította, hogy Angliában az iskolai szexuális nevelés ellenére is magas a nem kívánt terhességek száma. Szerinte nincs olyan szociológiai kutatás, amely megerősítené, hogy a fogamzásgátlók „kínálgatása” csökkentené a nemi úton terjedő megbetegedések vagy a nem kívánt terhességek számát. A katolikus egyház a szociáldemokrata-liberális koalíciós kormányt akkor is erősen támadta – sikertelenül, – amikor az a mesterséges megtermékenyítést egyedül élő nők esetében is engedélyező törvényt vezetett be. Megfigyelők szerint Horvátországban az egyház még mindig képtelen lemondani a politikai befolyásolásról. Sőt a legnagyobb ellenzéki párt gyengélkedése idején „átveszi az aktuális kormány leghatározottabb opponensének szerepét” – írja kommentárjában egy horvát elemző a Jutarnji listben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Xebulon 2012. december 11. 16:55

Az önkielégítés nem káros, csak egy katolikusnak nem etikus.

1 Xebulon 2012. december 11. 16:55

Az önkielégítés nem káros, csak egy katolikusnak nem etikus.

Információ
X