nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szülők dönthetnek a fenntartóról

Heteken belül szavazhatnak a szülők, hogy a lakhelyükön lévő katolikus alapfokú intézményt átadja-e az egyház egy másik fenntartónak – írta az Irish Independent című napilap. A cél, hogy csökkenjen a katolikus egyház befolyása az alapfokú intézményekben, jelenleg ugyanis 92 százalékukat tartják fenn.

Edupress | 2012. szeptember 25.
|  

Az úttörő kezdeményezést az ír Oktatási Minisztérium indította a szülök azon kérésére reagálva, hogy a jelenlegi egyházi iskolák más fenntartásba kerüljenek. A lap szerint első lépésben öt területen készítenek felmérést, majd ezt novemberben követi egy hasonló népszavazás további 39 várost, illetve külvárost érintve.

A történelmi jelentőségű lépés célja, hogy csökkenjen a katolikus egyház befolyása az alapfokú oktatási intézményekben, illetve, hogy legyen beleszólásuk a szülőknek a fenntartási kérdésekbe, reflektálva az ír társadalom kulturális és vallási sokszínűségére.

A katolikus egyház, mely jelenleg az alapfokú oktatási intézmények 92 százalékát tartja fenn, egyetért a változással, többek között azért is, mert egyre kevesebb pap tud segíteni a működtetésben. A felméréshez azokat a területeket választották ki, ahol katolikus szellemű oktatási intézmények vannak, illetve azokat, ahol mindössze egy nem katolikus fenntartású iskola van hat vagy több egyházi között.

A kérdőívet online és papíron is kitölthető, és minden olyan szülő véleményére számítanak, akinek iskoláskorú vagy iskolakezdés előtt álló gyermeke van, és az érintett területeken lakik. A fenntartók feltehetően aktív kampányt indítanak, hogy megszerezzék a szülők támogatását – közölte az Irish Independent. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X