nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem tudnak elég jól olaszul
a svájci gárdisták?

A gárdisták hiányos nyelvtudásával magyarázhatóak bizonyos félreértések.

nyest.hu | 2014. január 24.
|  

A pápa és a Vatikán biztonságáról több mint ötszáz éve a Svájci Gárda hivatott gondoskodni. A gárdistákat különösen alapos vizsgálat során választják ki. Alapfeltétel a svájci állampolgárság, a római katolikus vallás, a 174 centimétert meghaladó testmagasság, a sportos testalkat és az önvédelmi sportokban való jártasság és az olasz nyelvtudás is.

Az év elején egy volt svájci gárdista arról számolt be, hogy szolgálati ideje alatt egyházi személyek többször tettek neki és bajtársainak félreérthetetlen ajánlatot – írta a Schweiz am Sonntag. A gárdista részletesen elmondott egy esetet, amikor a magas rangú személy kimenője során telefonon felhívta, és lakására invitálta. Nem egyedüli esetről van szó: a gárdista szerint szolgálata során körülbelül húsz félreérthetetlen ajánlatot kapott különböző püspököktől, kardinálisoktól, papoktól és szerzetesektől. Egy vacsora során egy pap arról biztosította, hogy ő maga – a gárdista –  lesz majd a desszert.

Desszert?
Desszert?
(Forrás: Wikimedia Commons / Monchelsea / GNU-FDL 1.2)

A volt gárdista egyenesen vatikáni meleglobbyról, a pápához közel álló homoszexuális hálózatról beszélt. Urs Breitenmoser, a Svájci Gárda szóvivője szerint azonban a gárdistáknak ilyen jellegű problémáik nincsenek: mindannyian katonai értelemben és hitben is erősek, és szolgálatukon kívül egészen másfajta programok várják őket bajtársaik között és a szabadidőközpontokban. 

A cikk hatására a Schweiz am Sonntagnál jelentkezett egy másik gárdista is: ő tíz évvel ezelőtt szolgált, és hasonló tapasztalatai voltak. Mint elmondta, kezdetben fel sem fogta, miről van szó, csak azt tapasztalta, hogy sok egyházi személy nagyon kedves vele: vacsorákra hívogatták, ahol bőven folyt alkohol is. A papok szolgálat közben is zaklatták – de volt olyan is, aki Svájcba is utánament. Állítólag a gárda egyik parancsnoka maga is figyelmeztette a gárdistákat, hogy óvakodjanak egyes papoktól: közülük többet nevén is nevezett.

 

Az n-tv ezt a Schweiz am Sonntag cikkére hivatkozva írja, a honlapon azonban ilyesmi nem szerepel – feltehetően a nyomtatott kiadásban vagy előfizetéssel elérhető  bővebb cikkben áll.

Persze az is lehet, hogy csupán félreértésekről van szó. Az n-tv honlapja szerint az egyik gárdista, amikor a zaklatásról informálta parancsnokát, azt a választ kapta, hogy biztos félreértett valamit, hiszen nem is tud rendesen olaszul. Lehetséges, hogy ez a probléma?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X