nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tudomány Határok Nélkül

A Tudomány Határok Nélkül program keretében 450 brazil hallgató érkezik Magyarországra, akik főként a természet-, a mérnöki, az egészség- és az informatikatudományok területén tanultak a dél-amerikai országban.

Edupress | 2013. április 29.
|  

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke április 25-én, a program bemutatására rendezett sajtótájékoztatón elmondta: a diákok többsége az oktatás magas színvonala miatt választotta Magyarországot. Magyarországra 627 diák adta be pályázatát, amelyből egy többlépcsős bírálati eljárás során 450-et fogadott el a brazil és a magyar fél, tehát a követező hónapokban 450 brazil vendéghallgató érkezik hazánkba. „Nemcsak a felsőoktatás, hanem az egész ország elismerése, hogy szabad pályázás alapján ilyen sokan választották Magyarországot” – hangsúlyozta Mezey Barna.

Az MRK elnöke kifejtette: motivációs vizsgálatot végeztek a hallgatók körében, melyben arra voltak kíváncsiak: ki miért választotta hazánkat. „A válaszadók 68 százaléka azt mondta: tájékozódott és pozitív információkat, híreket hallott a magyar felsőoktatásról és annak magas színvonaláról, ezért döntött Magyarország mellett. 50 százalékát pedig az ország földrajzi helyzete is befolyásolta” – tette hozzá Mezey Barna.

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár megjegyezte: reméli, hogy az ide érkező brazil diákok jó hírét viszik Magyarországnak és „kicsit nagyköveteink lesznek”. Beszéde végén arra kérte a hallgatói önkormányzatokat: úgy fogadják a brazil diákokat, mintha magyar hallgatók lennének.
Sergio Eduardo Moreira Lima, Brazília magyarországi nagykövete hangsúlyozta: ez a program segít abban, hogy a két ország közti kapcsolat megerősödjék, hiszen az oktatás a jelen és a jövő.
A Tudomány a Határok Nélkül program a brazil állam által támogatott ösztöndíj-lehetőség, amelynek keretében Brazília felé 19 magyar felsőoktatási intézmény csaknem 70 BSc, 7 osztatlan egészségtudományi és 45 PhD szakot kínál angol nyelven. Az hozzánk érkező 450 vendéghallgató teljes képzési költségét, továbbá minden megélhetési kiadását a brazil kormány fedezi.
Az első 260 hallató, akik közül 120-an kötelező jelleggel, 140-en pedig saját jelentkezés alapján nyári, 10 hetes nyelvi előkésztőn is részt vesznek, július 1-jéig érkezik Magyarországra, a másik csoport pedig a tanév kezdetén, szeptemberben várható.
A Tudomány Határok Nélkül program 2012 és 2015 között zajlik, és 100 ezer brazil diák vesz benne részt. Eddig összesen 20 ország csatlakozott a programhoz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X